Bloomberg HT Enerji Avrupa sanayisinde enerji krizi: Türkiye nasıl etkilenecek?
ENERJİ

Avrupa sanayisinde enerji krizi: Türkiye nasıl etkilenecek?

  • Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını durdurması sonrası Avrupa'da fabrikalar yükselen elektrik ve doğalgaz faturaları sebebiyle kapanmaya başladı. Geçen seneye göre enerji maliyetlerinin 10 kat arttığını belirten sanayiciler, Avrupa sanayisinin "ölüm kalım mücadelesi" verdiğini belirtti. Birçok sektör temsilcisi, Avrupa'da teslim edilemeyen siparişlerin Türkiye'ye ve diğer ülkelere kayabileceği görüşünde. Türkiye'deki bir kısım sanayici, bu durumun fırsata çevrilebileceğini düşünürken, diğer bir kısım ise AB'de iç talepte yaşanan gerilemenin bu fırsata engel olduğunu söyledi.

Giriş: 14 Eylül 2022, Çarşamba 16:28
Güncelleme: 14 Eylül 2022, Çarşamba 18:42

ZEYNEP BAYAR

Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya'ya uyguladığı ekonomik ve siyasi yaptırımlarına cevap olarak Kuzey Akım'daki gaz akışını tamamen durdurdu.

Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından bu yana gaz akışında yaşanan kesintiler, Avrupa’da sanayi sektörünü durma noktasına getirdi. Eylül’ün ilk haftasında, Avrupa'da faaliyet gösteren demir dışı metal üreticilerini temsil eden Brüksel merkezli Avrupa Metaller Birliği (Eurometaux), AB temsilcilerine gönderdikleri mektupta, “geçen seneye göre enerji maliyetlerinin 10 kat arttığını, sektörün tehdit altında olduğunu ve acil destek istediklerini” belirtti.

Söz konusu mektupta, enerji krizi nedeniyle alüminyum ve çinko kapasitesinin yüzde 50'sinin kaybedildiği, silikon, bakır ve nikel sektörünün de krizden olumsuz etkilendiği vurgulandı. 46 firma temsilcisinin imzasını taşıyan mektupta, “Faaliyetlerimizin çoğuna nihai bir darbe indirilmesinden derin endişe duyuyoruz. Geçen ay, birkaç şirket süresiz kapandıklarını ilan etti. Artık birçok şirket ölüm kalım mücadelesi veriyor.” ifadeleri yer aldı.

Avrupa genelinde üretimini durduran fabrikalar

Hollanda'da bazı fabrikalar artan enerji maliyetleri nedeniyle üretimi durdurdu. Damco Alüminyum fabrikası Eylül başında “enerji fiyatlarındaki aşırı yükselme ve devlet desteğinin olmaması" sebebiyle üretimini geçici olarak durdurdu. Diğer taraftan, Çinko üreticisi Nrystar, 1 Eylül itibarıyla üretimi durdurduğunu açıkladı.