Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa tahvilleri, İtalya'dan Almanya ve Fransa'ya, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bölge ekonomisini koronavirüsün etkilerinden korumak için 750 milyar euroluk (820 milyar dolar) tahvil alım programını uygulamaya koymasının ardından sıçrama yaptı.

Bölgede tahvil faizleri, şimdi ilk kez AMB tarafından satın alınma koşullarını yerine getiren Yunanistan tahvillerininkiler dahil, sert düşüşler gösterdi. AMB Çarşamba geç saatlerde önceden programlanmamış bir toplantıya giderek, tahvil alım kararını aldı. Bu karar, birçoklarının cephanesinin bittiğini söylediği AMB'den gelen güçlü bir adımı işaret ediyor.

Avrupa tahvilleri bu ay, traderların likidite bulmakta güçlük çekmeleri ile birlikte oldukça hareketliydi ve aşağı yönde hareket etti. Zor dönemlerde genellikle değer kazanan Almanya tahvilleri bile, hükümetlerin virüs salgınından kaynaklanan büyüme şokunu gidermek için harcama planlarına öncelik vermeleri ile birlikte sert düştü.

Commerzbank AG sabit getirili menkul kıymetler müdürü Christoph Rieger, müşteriler için hazırladığı notta, "AMB hızlı reaksiyon vermeye zorlandı," dedi ve "750 milyar dolarlık yeni tahvil alımı faizler üzerinde daha uzun süreli etkili olabilir, ancak bunun daha geniş anlamda piyasalar için bir dönüm noktası olup olmayacağı henüz belli değil" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 9 baz puan düşerek eksi yüzde 0.33 seviyesine inerken, İtalyan tahvillerinin getirisi 106 baz puan düşerek yüzde 1.37'ye ve Yunanistan'ın tahvil faizleri 45 baz puan inerek yüzde 3.49 seviyelerine geriledi.