Avrupa'da yeni moda: Yüzer LNG terminali
Avrupa'da hükümetler Rus gazına bağımlılığı azaltmak için LNG'ye hücum etmiş durumdalar. Bir yandan LNG ihracatçısı ülkelere çıkarma yapıp gaz kapma mücadelesi veriyorlar, diğer yandan aldıkları sıvı gazı işleyecek yüzer LNG terminali edinmeye çalışıyorlar. Zira gelecek kışa hazırlıklı girebilmek için en hızlı formül bu.
CEM COŞKUN/BERLİN
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Avrupa’nın Rus gazına olan yüksek bağımlılığını gözler önüne serdi. Yıllardır uygulanan yanlış enerji politikaları savaşla birlikte Avrupa’yı da kıskaç içine aldı. Şimdi hükümetler gaz tedarik kaynaklarında çeşitlendirmeye gidip LNG ihracatını artırarak bu kıskaçtan kurtulmanın yollarını arıyor.
LNG’de zamanla yarış
Petrol ve kömürde çeşitlendirmeye gitmek görece daha kolayken, gazda işler bir miktar karmaşıklaşıyor. ABD, Katar, Avustralya ve Kanada gibi üreticiler gazı -162 derecede sıvılaştırıp uzak ülkelere gemilerle taşıyorlar. Bu süreçte tüketici ülkelerin sıvılaştırılmış gazı tekrar gaz haline çevirecek terminallere ihtiyacı doğuyor. Ve bir LNG terminalinin inşası da yaklaşık 5 sene sürüyor.
Rusya’dan gaz almaya devam eden ve savaş başladığından beri Kremlin’e yaklaşık 37 milyar euro enerji faturası ödediği hesaplanan Avrupa ülkeleri, bu faturayı azaltmak ve savaşı finanse etme suçlamalarından bir an önce kurtulmak için hızlı hareket etmek istiyorlar.
Bu nedenle Almanya, İtalya ve Fransa şu an için en hızlı formül olarak öne çıkan yüzer LNG terminallerinin peşine düştü. Kısa süre içinde faaliyete geçirilebilen ve FSRU olarak da bilinen bu özel gemiler, tankerler tarafından taşınan LNG’yi gaz haline çevirip şebekedeki boru hatlarına enjekte etmeye imkân tanıyor.
Almanya’dan yüzer terminale 3 milyar euro
Rus gazına yüzde 55 bağımlı durumda olan ve topraklarında bir tek LNG terminali bile bulunmayan Almanya, yüzer LNG terminali edinmek için yaklaşık 3 milyar euroluk bütçeyi serbest bıraktı.
Almanya’nın ilk yüzer LNG terminalinin bu sene sonuna kadar faaliyete geçmesi ve gelecek kış için 7,5 milyar metreküp gazı şebekeye pompalaması bekleniyor. Hedef 2024 ortasına gelindiğinde bu rakamın 27 milyar metreküpe ulaşması. Almanya 2021’de Rusya’dan 46 milyar metreküp gaz ihraç etmişti.
Yüzer terminale talep yüksek
Diğer Avrupa ülkelerinden İtalya’nın 2 adet, Fransa’nın da 1 adet yüzer LNG terminali sipariş ettikleri biliniyor. Bu 3 ülkeye son olarak Finlandiya ve Estonya da katıldı. İki komşu ülkenin 1 adet yüzer LNG terminali edinip ortak kullanma kararı aldıkları açıklandı. Estonya yıl sonu itibarıyla Rusya’dan gaz alımını sonlandırmayı hedefliyor.
Yüzer terminallerin başlangıç maliyetleri kıyı terminallerine kıyasla daha düşük. Ancak işletme maliyetleri çok daha yüksek. Mevcut koşullar içinde talebe en hızlı karşılık verecek formül olmalarının yanında bir diğer avantajları ise kullanım sonrası başka bir yere taşınabilmeleri ve satılabilmeleri.