Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Avrupa'nın Rusya'ya "kafa tutması" güç

Avrupa'nın Rusya'ya "kafa tutması" güç

  • Avrupa'nın Rusya'ya yaptırım uygulama çabası, büyük şirketlerin lobiciliği altında ezilebilir

Giriş: 17 Nisan 2014, Perşembe 07:28
Güncelleme: 17 Nisan 2014, Perşembe 07:28

Avrupa'nın Moskova'ya sert yaptırım uygulama uğraşı, büyük şirketlerin hükümetleri Kremlin'in karşı hamlesinin pahalıya mal olabileceği uyarılarıyla, kurumsal lobiciliğin altında eziliyor.

Financial Times gazetesinin haberine göre diplomatlar, Cenevre'de bugün yapılacak olan ABD, Rusya, Ukrayna ve AB arasındaki görüşmelerin, Rusya yanlısı silahlı kişilerin Ukrayna'nın doğusundaki yerel hükümet binalarını işgal etmesi ile tırmanan krizi çözme konusuna bir getiri sağlamamasından korkuyor. Görüşmelerin başarısız olması hâlinde AB liderleri daha Rusya'ya karşı geniş ekonomik yaptırımları görüşmek üzere önümüzdeki hafta yeniden bir araya gelecek.

Ancak böyle bir toplantıdan önce dahi ülkeler arasında kırılmalar öne çıkıyor. Kıdemli bir Avrupa yetkilisi, "Üye ülkeler bu konuda birleşmiş durumda mı? Hayır. Ukrayna için ölmeye istekliler mi? Sanmıyorum" diyerek, yaptırımlar için AB bloğunun hemfikir olması gerektiğine dikkat çekti.

Diğer taraftan Almanya'da kimsa şirketi BASF, tedbir alınmasını savunan şirketlere öncülük ederken, İtalya'da enerji şirketi Eni, doğalgazının yüzde 30'unu Rus Gazprom'dan alan Avrupa'nın Moskova'ya karşı enerji yaptırımı uygulayacak bir pozisyonda olmadığını savunuyor.

İngiltere cephesinde ise BP, diğer şirketlere liderlik ederek İngiliz bakanlar ve milletvekillerine, AB hükümetlerinin önümüzdeki günlerde Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulamaları hâlinde risk altında olacaklarını söyledi.

İngiliz yetkililer Financial Times'a BP'nin bakanları, Moskova ile ilişkilerin bozulması hâlinde karşılaşılabilecek olası sonuçlara karşı bakanları uyardığını aktardı.

BP'nin bu kadar ısrarcı olmasının ardında ise Rusya'nın devlet kontrolündeki petrol şirketi Rosneft'in yüzde 20 payla ortak olması yatıyor.

Hem İngiltere hem de Güney Kıbrıs, olası yaptırımların, finansal sektörler üzerindeki etkisi konusunda endişe duyuyor.

Ruslar, mevduat sahipleri olarak Güney Kıbrıs için önemli bir konumda bulunurken, İngiltere şimdiden Rusya'ya karşı daha hafif yaptırım uygulamayı düşünmeye başladı.