Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA), faizi yüzde 0,10’da sabit tutarak politika çerçevesini korudu ama artan koronavirüs vakaları nedeniyle faiz hedefini artırarak parasal genişleme programının kapsamını da artırmayı hedefliyor.

RBA salı günü politika faizin ve üç yıllık faiz hedeflemesini yüzde 0,10’da sabit tuttu fakat Temmuz ayında faiz hedefini ve parasal genişleme politikasını yeniden değerlendirmek zorunda keza ülkedeki en büyük ikinci şehir olan Melbourne’un bir haftalık karantinaya girmesi görünümü belirsizleştiriyor.

RBA Başkanı Philip Lowe, yaptığı bir açıklamada “Ekonomi ve istihdamdaki güçlü toparlanmaya rağmen enflasyon ve ücret artışı baskıları durgun. Para Politikası Kurulu, Avustralya’da tam istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılması amacıyla son derece destekleyici para politikası koşullarını sürdürmeye kararlı” dedi.

"Öncelikli amaç tam istihdam"

RBA, Melbourne’da salgının kötüleşmesi durumunda ekonomiyi destseklemek için varlık alımını artırmaya hazır olabilir fakat dünyada birçok merkez bankası uyguladıkları acil durum para politikasını bırakmaya hazırlanıyor.

“Salgının yeniden patlak vermesi ihtimali şu anlık en büyük belirsizlik kaynağı ama bu da aşılamalar arttıkça azalacak” diyen Lowe, Para Politikası Kurulu’nun öncelikli amacının tam istihdama dönüş olduğunu belirtti.

Lowe Avustralya’nın işsizlik oranının yüzde 4’e düşmesinin gerektiğini öngörürken Nisan ayında işsizlik yüzde 5,5 olarak gerçekleşti.