Advertisement
HABERLER ABONE OL

Reuters'ın haberine göre, Avustralya yarım asırlık yabancı yatırımcı yasasını değiştireceğini açıkladı. Yasa değişikliği ulusal güvenlik riski oluşturan işletmelerin tasfiye edilmesi ile ilgili kanunu güçlendirmeyi de hedefliyor.

Hazine Bakanı Josh Frydenberg yaptığı bir açıklamada ekonomi ve ulusal güvenliğin dengelenmesi gerektiğini belirtirken, anlaşmanın miktarı ne olursa olsun, hassas varlıkları almak isteyen yabancı yatırımcıların büyük bir titizlik ile inceleneceğini söyledi.

“Hükümetler yabancı yatırımların sadece ticari amaçlar için değil belirli stratejik amaçlar için kullanıldığını biliyor” diyen Frydenberg, teknolojik gelişmenin ve ülkenin jeopolitik durumunun her şeyi daha karmaşık hale getirdiğini de belirtti.

Frydenberg bu yasa değişikliği ile hangi sektörlerin koruma altına alınacağını son haliyle birkaç hafta içerisinde açıklayacak. Fakat ulusal güvenlik sektörleri tanımına telekomünikasyon, enerji, savunma ve savunmayla ile ilgili malzemeleri üreten sektörlerin uyduğu düşünülüyor.

Halihazırda var olan yasa 190,8 milyon doların üstündeki şirketler için bir inceleme öngörüyordu. Çin gibi serbest ticaret anlaşmasının imzalandığı ülkelerle ise bu sınır 1,2 milyar dolara çıkıyordu. Devletlerin işletmeleri içinse bu baraj 0.

Frydenberg Çin’i ya da diğer başka herhangi bir ülkeyi hedeflemediklerini söyledi, fakat Çin daha önce de Avustralya’da yabancı yatırım kurallarının değiştirilmesi konusunda bir endişe yaratmıştı.

Çin şirketleri tarım doğal kaynaklar ve gayrimenkul konusunda Avustralya’nın en büyük yatırımcılarından.

Hükümet yeni kuralların taslağını temmuz ayında yayınlamayı planlıyor, sonrasındaysa özel sektöre danışıp yasanın son halini 1 Ocak 2021’de uygulamaya koymayı düşünüyor.