Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), yem sektöründe kullanılmak üzere Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında ithal edilen soya fasulyesinden elde edilen yağların karışım yağlarında kullanıldığı iddialarıyla ilgili harekete geçti.

Yem üretiminde kullanılması gereken GDO'lu soya fasulyesi yağlarının bazı firmalar tarafından ayçiçek yağlarına karıştırılarak ihraç edildiği duyumları aldıklarını kaydeden Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, “İthal edilen hammaddenin yurt içinde işlenerek ihraç edilmesini sağlayan Dahilde İşleme Rejimi sayesinde Türkiye, dünya ayçiçek yağı tohumu üretiminin yüzde 55’ini gerçekleştiren Rusya ve Ukrayna’dan daha fazla rafine yağ ihraç edebiliyor. Geniş tarım arazilerinde elde ettiği tohumları ham yağ olarak yurt dışına satan bu ülkelerden, bizi teknolojik üretim altyapımız ve bilgi birikimimiz ayrıştırıyor. Fakat Ticaret Bakanlığımızın yıllardan bu yana titizlikle yürüttüğü bu rejimin bazı kesimlerce suistimal edilmeye başlandığı ve rafine ayçiçek yağı sektöründe bazı firmaların tağşiş yaptığı duyumlarını almaya başladık" dedi.

"Yem sektöründe kullanılmak üzere ithalatına izin verilen soya fasulyesi yağlarının, karışım yağlarında kullanıldığı iddiaları kulağımıza geliyor" diyen Kadooğlu, "Soya fasulyesinin işlenmesi neticesinde ortaya çıkan soya yağı ve küspesinin sadece yem sanayisinde kullanılması gerekiyor. Bu ürünleri ihraç ürünlerine karıştırarak tağşiş yapan firmalar, hem maliyet avantajı sağlayarak haksız rekabete yol açıyor hem de ülkemizin ve markalarımızın itibarına zarar veriyor” açıklamasında bulundu.

“Bakanlığımızın gereğini yapacağından şüphemiz yok”

İddialar doğruysa ve bu girişimler önlenemezse, ayçiçek yağı ihracatının orta ve uzun vadede risk altında olacağını belirten Kadooğlu, ayçiçek yağı imalatının Güneydoğu Anadolu’da bölgesel ekonomi için büyük bir ticari önem taşıdığına dikkat çekti.

Bu yıl Türkiye'den gerçekleştirilen ayçiçek yağı ihracatının yüzde 55,7’inin Güneydoğu Anadolu bölgesinden yapıldığını hatırlatan Kadooğlu, "Girişimlerimizle uluslararası ticari bağlantılarımız geliştikçe bölgedeki markalarımız yurt dışında daha fazla bilinen ve talep gören bir hale geliyor. Tüm bu sorumlulukların bilinciyle Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Genel Sekreterliğimiz tarafından, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Başmüdürlüğü’ne yazı yazılarak mevcut denetimlere ek olarak ihraç edilmek üzere limanlara sevk edilen konteynerlerden numune alınması ve bu yolla denetimlerin sıklaştırılması talep edilmiştir. Bakanlığımızın bu konuda gereğini yapacağından hiç şüphemiz yok. Kaliteli ürün ihracatıyla rafine ayçiçek yağı sektöründe zirveye çıkan Türkiye'nin, bu alandaki prestijinin korunması için gerekli çalışmalarımız kararlılıkla devam edecektir” dedi.

Advertisement