Babacan: 1 yıllık mevduatın payı artacak
-
Babacan,"İki düzenleme ile özellikle 1 yıl ve üzeri vadeli mevduatın toplam mevduat içindeki payında önemli bir artış olması bekleniyor" dedi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mevduatta gelir vergisi stopaj oranının vadeye göre farklılaştırılması ve uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesiyle 1 yıl ve üzeri vadeli mevduatın toplam mevduat içindeki payında önemli artış beklediklerini bildirdi.
Başbakan Yardımcılığı makamından yapılan yazıla açıklamada, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankalardaki tasarruf mevduatı vadelerinin ve özel şirketlerin yurt dışından borçlanma vadelerinin uzatılmasıyla ilgili alınan kararları değerlendirdi.
Babacan, değerlendirmesinde, son 10 yıllık dönemde kamu kesimi borçlanma vadelerinin kademeli olarak uzatılmasının kamu borç yapısının küresel şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını belirtti.
Bankalardaki tasarruf mevduatı vadelerinin ve özel şirketlerin borçlanma vadelerinin uzatılmasının da ülkenin finansal istikrarına katkı yapacağını vurgulayan Babacan, bu çerçevede şu kararları aldıklarını açıkladı:
''Mevduatta gelir vergisi stopaj oranının vadeye göre farklılaştırılması, uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesi, banka ve finansman şirketleri haricindeki yurt içi yerleşiklerin yurt dışından kullandıkları kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin vadeye göre kademelendirilmesi.''