Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya ile ikili ilişkilerin her geçen gün gelişmesinden mutlu olduklarını belirterek "Ekonomik ilişkilerden kültüre kadar her alanda ilişkilerimiz daha iyiye gidiyor. Çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz.

Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimiz var. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizin yüzde 14 artması iyiye doğru gittiğimizin göstergesidir." dedi.

Çavuşoğlu vize konusuna yönelik ise "Vize probleminin halledilmesi konusunda liderlerimizin ortaya koyduğu irade çerçevesinde Sergey Lavrov ile çalışıyoruz. Bir noktadan başladık, resmi pasaport ve tır şoförlerine yönelik vize kolaylığı konusunda bir belgeyi Sayın Putin imzaladı." dedi.

S-400 ANLAŞMASI GEÇERLİDİR

Çavuşoğlu (S-400 ve ABD Kongresi'ndeki F-35 tasarısı) konusunda "Biz Rusya ile bir anlaşmaya vardık. Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacı vardı, birçok ülkeyle müzakere etti. Bazı ülkeler vermek istemedi, veremedi. Rusya ile bir anlaşma imzaladık. Şimdi teslimat ne zaman olacak ve beklentiler ne bunları konuşuyoruz. Prensip olarak iki ülke arasındaki anlaşmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkması uluslararası hukuka aykırıdır. Biz bu anlaşmayı Rusya ile yaptık ve buna bağlıyız. Üçüncü ülkeye satma gibi bir şey yok. Kendi ihtiyacımız için aldık. F-35 ortaklarından biri Türkiye'dir, yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Burada da hukuk vardır. ABD'den de çelişkili ifadeler geliyor. Trump'ın Cumhurbaşkanımıza söylediklerinin kayıtları var. Bir gerçek var ki, Türkiye S-400 için Rusya ile bir anlaşma imzalamıştır ve bu anlaşma geçerlidir.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise ABD’nin Golan Tepeleri kararını eleştirerek "Bu uluslararası hukuka aykırı. Her türlü uluslararası hukuk ihlal edilmiştir" ifadesini kullandı.