Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun 10-11 Mayıs 2021 tarihlerinde Suudi Arabistan Krallığı’na bir ziyaret gerçekleştireceği kaydedildi.

Açıklamada, Çavuşoğlu'nun ziyareti çerçevesinde Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Farhan bin Abdullah El Suud ile bir araya geleceği, görüşmede ikili ilişkilerin ve bölgesel konuların istişare edileceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman bin Abdülaziz El Suud ile görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 Mayıs 2021 tarihinde, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede ikili meselelerle ilgili hususlar ve iş birliğini ilerletecek adımların değerlendirildiği aktarılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman arasında 21 Kasım 2020'de gerçekleştirilen telefon görüşmesinde, iki ülke ilişkileri ele alınmış, dönem başkanlığını Suudi Arabistan'ın yaptığı G20 Liderler Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştu. Erdoğan ve Kral Selman, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve sorunların giderilmesi için diyalog kanallarının açık tutulması hususunda mutabık kalmıştı.

Suudi Arabistan'a 7 sektörde ihracat sıfırlandı

Bir süredir Türkiye'ye karşı adı konmamış bir boykot uygulayan Suudi Arabistan'a yönelik toplam ihracat rakamlarının neredeyse sıfırlandığı kaydedilmişti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) rakamları verilerine göre, 7 sektörde krallığa yapılan ihracatın Mart ayında sıfır çektiği görülmüştü. Bu sektörler, gemi-yat, halı, mücevher, su ürünleri ve hayvansal mamuller, süs bitkileri, tütün, yaş meyve ve sebze ile diğer sanayi ürünleri oldu.

Buna karşın, bazı ihracat aktivitelerinin zayıf olsa da devam ettiği görüldü. 19 milyon dolarlık Mart ihracatının 6 milyon doları elektrik ve elektronik sektöründen geldi. Bu sektörü deri ve deri mamulleri ve çelik sektörü takip etti.