Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, yayımladığı yeni açıklamasında enflasyonla mücadele vurgusunu yinelerken, kredi ve mevduatların serbest piyasada oluşması gerektiğini belirtti.

Merkez Bankası'nın 19 Kasım’da net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptığını, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırarak önümüzdeki dönemde sade bir para politikası çerçevesi benimseyeceğini ilan ettiğini belirten Elvan parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasının fiyat istikrarı için kritik önemde olduğunu ifade etti.

"Bu nedenle, kredi ve mevduat piyasalarının rekabetçi bir yapıda işlemesi ve aracılık maliyetlerinin gözetilmesi önemli bir husustur" diyen Bakan Elvan kredi ile mevduat piyasalarındaki fiyatlamaların serbest piyasa mekanizması içerisinde oluşmasını önemli bir husus olarak gördüklerini belirtti.

"Para politikasının mali politikalarla desteklenmesi kritik"

Para politikasıyla maliye politikalarının eşgüdümüne de değinen Elvan, "Atılmakta olan para politikası adımlarını tamamlayıcı şekilde maliye politikaları, finansal sektör politikaları ve kamu finansmanına yönelik politikalarımızı makroekonomik istikrarı sürekli destekleyecek ve fiyat istikrarını kalıcı bir biçimde sağlayacak şekilde oluşturacağız." dedi.

Finansal kurumlar olmak üzere ilgili tüm kurumların operasyonel yetkinliklerini artıracaklarını söyleyen Elvan "Fiyat istikrarına odaklı para politikasının, kamu mali disiplini ile desteklenmesi ve kamu ücret ve fiyatlamalarının enflasyon hedefleri ile uyumlu olarak belirlenmesi, enflasyon beklentilerinin hedeflere hızla yakınsamasında kritik rol oynayacaktır. Bu amaçla, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yakın işbirliği içerisinde olacağız." ifadelerini kullandı.