Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kamu kuruluşları Whatsapp'ı bırakmaya hazırlanıyor

Kamu kuruluşları Whatsapp'ı bırakmaya hazırlanıyor

Birçok kamu kuruluşu Whatsapp'i kademeli olarak bırakmaya başladıklarını ve farklı mesajlaşma uygulamaları üzerinden iletişim kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Giriş: 13 Ocak 2021, Çarşamba 15:14
Güncelleme: 14 Ocak 2021, Perşembe 16:05

Enerji Bakanlığı, çarşamba günü paylaştığı bir mesajda Basın Bilgilendirme grubunun kademeli olarak BİP ve Telegram’a taşınacağını duyurdu.

Bakanlığın Whatsapp üzerinden yaptığı açıklamada, “Whatsapp'ın gizlilik ilkeleri güncellemesinden dolayı Basın Bilgilendirme grubumuzu BİP ve Telegram platformuna taşıyoruz.” diye belirtilirken duyuların bir süre daha üç platformdan birden yapılacağı söylendi.

İçişleri Bakanlığı da basın bilgilendirme grubunu BİP ve Telegram’a taşıyacaklarını söyledi ve mevcut grubu taşıyana kadar bir süre daha Whatsapp kullanmaya devam edeceklerini belirtti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da Whatsapp gruplarını BİP uygulamasına taşıyacaklarını söyleyerek, “Sorun oluşmaması için duyurularımızı 3 gün daha hem burdan hem BİP’den yapmaya devam edeceğiz, ondan sonra tamamen BİP’e geçmiş oluruz.” dedi.

Kamu bankalarının da video toplantılarını Skype ya da Zoom üzerinden gerçekleştirmek yerine Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi üzerinden gerçekleştirdikleri belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı’nın salı günü yaptığı açıklamada ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Bip ve Telegram’a katıldığı duyurulmuştu. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise konunun ulusal güvenlik sorunu olduğuna dikkat çekerek Ulak sisteminin yaygın kullanımını önemsediklerini belirtmişti.

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan Whatsapp'ın tartışmalı sözleşme güncellemesine yönelik kullanıcı tepkilerinin ardından, Turkcell geliştirdiği iletişim platformu BiP’e son 3 günde 4,6 milyon yeni kullanıcı eklendiğini duyurmuştu. Turkcell'in hisseleriyse güne yüzde 2,4 yükselişle başlamıştı.

Rekabet Kurulu da Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlatarak WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurmuştu.

Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklama şu şekildeydi:

Alınan kararda ayrıca söz konusu uygulamalarının soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimalini haiz olduğundan 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınması ve bu kapsamda Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Kullanıcılar neden Whatsapp kullanmayı bırakıyorlar?

WhatsApp, 4 Ocak'ta "Gizlilik İlkesi"ni güncellemiş ve kullanıcılarına güncellenen ilkeleri kabul etmeleri için bildirim yollamıştı. Hesap bilgileri, mesajlar, konum bilgileri gibi birçok verinin Facebook'a ait şirketlerle paylaşılmasını içeren yeni koşulların onayı için kullanıcılara 8 Şubat'a kadar süre vermişti. WhatsApp, yeni koşulların kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağını belirtmişti.

WhatsApp, bu kararına ilişkin kullanıcılardan yoğun eleştiri alması üzerine yaptığı açıklamada, "Avrupa Bölgesi" kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyeceğini, bu bölgedeki kullanıcıların verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılmayacağını duyurmuştu.

WhatsApp'ın sitesinde yer alan bilgilere göre, Avrupa Bölgesi olarak isimlendirilen ülkeler arasında sadece Avrupa Birliği (AB) ülkeleri yer alıyor. Bu nedenle Türkiye'deki kullanıcıların WhatsApp kullanımına devam etmesi için 8 Şubat'a kadar güncellenen koşullara onay vermesi gerekiyordu.