Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Bakır, ABD ve Avrupa’da beklenenden zayıf gelen ekonomik veriler ve Çin’in büyümesine dair endişeler sonrasında diğer metallerle birlikte düşerek 9 bin doların altına indi.

Bakırdaki değer kaybı, metalin son bir aydaki ilk haftalık kazancını da kısıtladı. Çin’de fabrika fiyatları son iki yıldaki en hızlı yükselişi kaydederken, hükümet küçük bankaları risk yönetimi konusunda adım atmaları için uyardı.

Çin’deki emtia talebinin güçlü kalmaya devam etmesi beklenirken, enflasyonun yetkilileri ekonomik büyümeyi soğutmak için önlem almaya sevk etmesiyle, yatırımcıların 2021’in geri kalanında Çin’deki büyüme ile ilgili endişeleri arttı.

ABD ise Perşembe günü işsizlik rakamlarında beklenmedik bir yükseliş açıklarken, Almanya ve Fransa Cuma günü sanayi üretiminde beklenmedik düşüşler açıkladı.

BMO Capital Markets Analisti Colin Hamilton, girdi maliyetlerindeki yükselişin Çin’de daha hızlı bir ekonomik normalleşmeyi tetikleyebileceğini belirterek, “Metal yoğun sabit getirili yatırım harcamalarının önümüzdeki aylarda artmasını bekliyoruz” dedi.

Büyüme ile ilgili endişeler bakır fiyatlarını 9 bin doların altında tutarken, yatırımcılar küresel ekonominin pandemiden kurtulduğuna dair daha net işaretleri bekliyor.