Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Önceki 3 toplantıda küresel büyümedeki yavaşlama ve ticaret gerilimi nedeniyle faiz indirimine giden Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu toplantıda faizleri değiştirmeyerek beklemede kalacağı öngörülüyor.

Powell'ın bu akşam 'para politikası ve ekonominin iyi bir yerde' olduğu söylemini yinelemesi bekleniyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2022'ye kadarki döneme ilişkin faiz projeksiyonları yakından takip edilecek. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre faizler 2 yıl boyunca değişmeyecek, çoğu Fed yetkilisi 2020'de faiz artırımını tercih edebilir.

MUFG Securities'de Faiz Birimi Yöneticisi John Herrmann 'dot plot' olarak bilinen noktasal grafiğin muhtemelen gelecek sene faizlerin değişmeyeceğini göstereceğini söyledi.

BANK OF AMERICA TAHMİNİ

Bank of America Fed'in faizleri değiştirmeyerek % 1.5 - % 1.75 aralığında tutacağını belirtirken "dot plotu 25 baz puan düşebilir ve 2020'de duraklama olacağını gösterebilir. Açıklamada politikanın uygun olduğu belirtilebilir" değerlendirmesini yaptı.

Goldman Sachs Group'un baz senaryosuna göre de noktasal grafik gelecek sene duraksamaya işaret edecek. Açıklamada "Bildiride şu anki para politikası duruşunun uygun olacağı vurgulanabilir." dendi.

Goldman daha da ileri giderek bu toplantıda -şahin veya güvercin- sürpriz yönde açıklamalar olabileceğini, örneğin FOMC yetkililerinin 2020'de 1 veya 2022'de 2 faiz artışı bekleyen üye sayısının artabileceğini ifade etti. Kurumun analistleri Jan Hatzius, Alec Phillips ve David Mericle "Aralık toplantısından sonra para politikası her 2 yönde de gidebilir. Bildiride ve ekonomik projeksiyonlarda ılımlı değişiklikler bekliyoruz. En önemlisi dot plot'un ne yönde revize edildiği olacak" yorumunu yaptı.

MUHALİFLER

Önceki toplantılarda Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Boston Fed'in başındaki Eric Rosengren faiz indirimlerine muhalefet etmişti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise Eylül'de daha yükske montanlı indirimden yana oy kullanmıştı. George ve Rosengren düşük faizlerin finansal istikrara yönelik tehditleri arttırabileceğine dikkat çekmişti.