Advertisement
HABERLER ABONE OL

BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Bankaların marjlarında toparlanma gözlemlenirken, üçüncü çeyreğin ilk iki ayında (Temmuz-Ağustos) kârlılıkta büyüme yaşandı.

En son gelen Ağustos rakamlarında sektörün 8,3 milyar TL net kar elde ettiği görülüyor. Kâr artışında; genel karşılık giderlerinde azalma, güçlü komisyon gelirleri ve kısmen azalan ticari zararlar etkili oldu.

Ayrıca kredi mevduat makasının kredilerin yukarı fiyatlanması ile kârlılığı desteklemesi de öngörülüyor.

Kurumlar bankalardan nasıl bir 3. çeyrek bekliyor?

Garanti Yatırım paylaşmış olduğu 2021 yılının 3. çeyreğine dair raporda bankacılık sektörü için, araştırma kapsamındaki bankaların 3. çeyrekte yüzde 20 çeyreksel ve yüzde 26 yıllık artışla, toplam 9 milyar TL net kâr açıklamalarını bekliyor.

Bankaların net faiz marjında ise çeyreklik olarak 35 baz puan artış öngörülüyor. Artan swap kullanımı ve maliyetler neticesinde bankaların ticari işlemler tarafında zarar yazmasını ancak komisyon gelirlerindeki güçlü trend net karlılığı destekleceğini savunuyor.

Vakıf Yatırım-Garanti BBVA

Vakıf Yatırım, Garanti Bankası için 3. çeyrekte kredilerde yeniden fiyatlandırmaların hızlanması ve mevduat maliyetlerindeki yatay seyrin katkısı ile swap dahil net faiz marjında bir önceki çeyreğe göre 40 baz puan iyileşme bekliyor.

Kurum 3.çeyrekte bankanın toplam karşılık giderlerinin önceki çeyreğe göre yüzde 24 oranında gerileyeceğini ve bu dönemde de 500 milyon TL ilave serbest karşılık ayıracağını öngörüyor. Banka finansallarını 27 Ekim tarihinde paylaşacak.

Yatırım Finansman-Halkbank

Yatırım Finansman, Halkbank için artan net faiz gelirlerine rağmen, TL kredi mevduat makasının negatif olması sebebiyle kârlılığın sınırlı seviyelerde kalacağını tahmin ediyor. Kredi mevduat makasında sınırlı iyileşme ve 2,8mlrTL’ye (2Ç: 2mlrTL, yüzde 19 TÜFE varsayımıyla) net faiz gelirlerinin 3,9mlrTL’ye ulaşmasını öngörüyor. Banka 8-12 Kasım tarihleri arasında finansallarını paylaşabilir.

Garanti Yatırım-İş Bankası, Yapı Kredi

Garanti Yatırım İş Bankası için; "Kredi büyümesi diğer özel bankalara göre zayıf ancak kredi-mevduat makası çeyreklik olarak 60 baz paun artış ile güçlü görünmekte. Bu çeyrekte diğer bankalarda olduğu gibi İş Bankası'nda TÜFE'ye endeksli kağıtların desteğini farklı muhasebe sistemi uyguladığı için göremiyoruz. Çeyreklik marj artışı beklentimiz 40 baz puan civarında. Karşılıklar ve ticar işlemler tarafında beklentiler önceki çeyreklere göre uyumlu devam etmektedir’’ yorumunda bulundu.

Garanti Yatırım Yapı ve Kredi Bankası için ise, ’’Kredi büyümesi özel banka ortalamasına yakın ve güçlü seyrediyor. Ticari işlemler tarafında ise swap kullanımı ve düşük volatlite nedeniyle artan zarar rakamı bekliyoruz. Yılın ilk yarısındaki güçlü komisyon gelirleri devam ederken, karşılıklar tarafı ise net karı destekleyen en önemli faktör olarak görünmektedir.’’ değerlendirmesini paylaştı. Bankanın bilançosunu 1 Kasım tarihinde açıklaması bekleniyor.

Yapı Kredi Yatırım-Vakıfbank

Yapı Kredi Yatırım Türkiye Vakıflar Bankası için; çeyreklik olarak sınırlı net kâr artışı tahmin ederken, swaplar dahil net faiz marjında çeyreklik yaklaşık 70 baz puan iyileşme bekliyor. Karşılık giderlerinde ihtiyatlılık doğrultusunda artış tahmin eden kurum yıllık net kâr gelişiminin zayıf kalmaya devam etmesini tahmin ediyor. Bankanın bilançosunu 4 Kasım tarihinde açıklaması öngörülüyor.

Deniz Yatırım-TSKB

Deniz Yatırım TSKB için; TÜFE'ye endeksli bonoların katkısı ile net faiz gelirinin yüksek olabileceğini, bu dönem ihtiyatlılık prensibi çerçevesinde karşılık oranlarının biraz daha yükselmesi beklentisine rağmen çeyreksel bazda kâr rakamının artmasını öngörüyor. Bankanın finansallarını 1 Kasım tarihinde açıklaması bekleniyor.