'Banka dışı finansal kurumların amacı daha çok kişiyi sisteme dahil etmek'
Toplumun yüzde 33'ünün hala finansal sisteme erişiminin olmadığını söyleyen Aköde Genel Müdürü Sitare Sezgin, banka dışı finansal kuruluşların amacının daha çok kişiyi ekosisteme çekmek olduğunun altını çizdi.
Aköde Genel Müdürü Sitare Sezgin, toplumun yüzde 33'ünün hala finansal sisteme erişiminin olmadığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Sezgin, "BKM’nin 15-24 yaş arası 13 milyon genci temsil araştırmasına göre, bu yaş grubunda banka hesap sahipliği yüzde 23, yani bu şu demek Türkiye’de her 4 gençten 3’ünün herhangi bir bankada hesabı yok. Yaş gruplarına göre baktığımızda oranlar bir hayli değişiyor tabii. 20-24 yaş grubunda yüzde 39 olan oran, 15-19 yaş grubunda sadece yüzde 13" dedi. Sezgin, banka dışı finansal kuruluşların amacının daha çok kişiyi ekosisteme çekmek olduğunun altını çizdi.
'GENÇLERİN YÜZDE 92'Sİ ALIŞVERİŞTE NAKİT KULLANIYOR'
Gençlerin 92’sinin alışverişlerinde nakit kullandığını ifade eden Sezgin, şöyle devam etti: "Sadece yüzde 5’lik bir bölüm banka kartı kullanıcısı. Gençlerimizin harcamalarında bu kadar yoğun şekilde nakit kullanması nakitsiz ve dijitalleşen toplum trendiyle hiç de bağdaşmayan bir gerçeklik. Kredi kartı sahipliği ise yüzde 13 seviyesinde. Her 10 gençten biri kendisine ait, yüzde 12 ise ailesine ait bir kredi kartı ile harcama yapıyor. Çok hızlı bir şekilde cep telefonları ile Tosla hesabı açan gençler artık anne-babalarına ait kartları kullanmak zorunda değil, kendi kartlarına sahip olabiliyorlar, cep telefonlarını kullanarak dijital olarak ödeme yapabiliyorlar. Bankacılık sisteminde olmayan gençleri finansal ekosisteme dahil ediyor; onların harcamalarını yönetebilmelerine, kendi hesaplarını takip edebilmelerine olanak sağlıyoruz"
'UYGULAMA İNDİRME SAYISI 1.6 MİLYONU GEÇTİ'
Tosla'nın, banka müşterisi olsun olmasın herkesin uygulama mağazalarında indirerek, cep telefonu ve eposta bilgileri ile hemen 30 saniye içinde kullanıcısı olabilecekleri bir mobil uygulama olduğunu kaydeden Sezgin, " Tosla kullanıcılarının basit finansal ihtiyaçlarını, eğlenceli, sosyal, kolay ve hızlı bir şekilde yapabilecekleri gerçekleştirebilecekleri bir dijital cüzdan. Basit finansal ihtiyaçlardan kastımız da para transferi ve ödemeler" dedi. Tosla'nın 2019 yılını hedeflerine paralel bir indirme ve üye sayısı ile kapattığını ifade eden Sezgin, bugün itibarıyla 1.65 milyonun üstünde indirme rakamına ulaşıldığını belirtti. Korona öncesi döneme göre aylık ortalama yeni kart kullanıcısı sayısının yüzde 62 arttığını belirten Sezgin, "Online kart harcamaları hacmimizde 3.3 katına çıktı. Çocuklar evde kaldığı için özellikle uygulama içi oyun harcamalarımız çok arttı. Korona döneminde Inapp harcama hacmi ise 1.5 kat arttı" diye konuştu. Tosla'nın kullanıcı profili hakkında da bilgi veren Sezgin şöyle devam etti: "Kullanıcılarımızın yüzde 29’unun 18 yaşından genç, yüzde 33’ünün ise 18-24 yaş arası öğrencilerden oluştuğunu görüyoruz. Öğrenci profili dışında 25 yaş üstü profilin dağılımına baktığımızda ise yüzde 28’lik bir kesim 25-40 yaş arasında iken 40 yaş üstü kullanıcılarda yüzde 10’luk bir kesimden oluşuyor. Kısacası Tosla oyun oynamayı seven, kampanyaları takip eden, online alışveriş yapan, genç ve dinamik bir kitleye sahip."