Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

QNB Finansbank Girişimcilik ve İnovasyon Genel Müdür Yardımcısı Derya Düner, girişimcileri ve yaratıcı projeleri desteklemek ve geleceğin fintech uygulamalarını yaratmak üzere inovasyon laboratuvarı olarak kurulan Fincube'ün global bir markaya dönüştüğünü adının QNBEYOND olduğu söyledi. Bloomberg HT Finansal teknoloji programına katılan Düner, QNBYEOND'da temelde dört farklı iş yaptıklarını ifade etti. Burada bir Ar-Ge laboratuvarı gibi çalıştıklarını kaydeden Düner, bir çok farklı alanda denemeler yaptıklarının altını çizdi. QNBEYOND ekibinin inovatif ürünleri hayata geçirdiğini, bunun ilk ve somut örneği finansal asistan “Q” olduğunu söyleyen Düner, "Burada odaklı, gündelik bankacılık ya da farklı bir iş yükü bulunmayan, tamamen oradaki probleme çözme odaklanan küçük grupları oluşturuyoruz. Projeleri tıpkı bir satart-up gibi hayata geçirmelerini  beklediğimiz bir ekip oluşturduk" diye konuştu.

'TEPE YÖNETİCİLERİMİZ 11 GİŞİMLE HIZLANDIRMA PROGRAMINDA'

Bir diğer çalışma şekli olarak kurumiçi girişimciliği anlatan Düner, banka ve grup şirketlerinde çalışanların inovatif fikirlerini hayata geçirmeleri için bir süreç yönettiklerini belirtti. Düner, "İç girişim platformu ile kurumiçi çalışanların fikirlerini hayata geçirebileceği bir kuluçka ortamı sağlamaya çalışıyoruz" dedi. Üçüncü çalışma şekli olarak hızlandırma programını anlatan Düner, bunun kendilerini en çok heyecanlandıran konu olduğunu söyledi. Şu ana kadar hep bankacılar ve bankacılığın mevcut problemleri arasında kalındığına dikkat çeken Düner, bu konfor alanından birazcık çıkarması için girişimlerle beraber çalışmak istediklerini belirtti. Girişimcilerle beraber çalışmanın en güzel yollarından birinin de hızlandırma programları olduğunun altını çizen Düner, "Geçen yıl ilkini 8 girişimle yapmıştık, 3 tane girişimle hızlandırma programı dışında hala farklı şekillerde birlikte çalışıyoruz. Şimdi de iki hafta önce 11 girişimle ikincisini başlattık. Burada bütün bankla üst yönetimi ile çalışıyoruz. Her bir girişim, bizim üst düzey yöneticilerimizden biri ile eşleşiyor. Hem banka için hem de girişim tarafı için işi inanılmaz hızlandırıyor" diye konuştu.

'ERKEN AŞAMA GİRİŞİMLERE 15 MİLYON DOLARLIK FON'

Dördüncü çalışma şekli olarak yatırım yapmaya başladıklarını belirten Düner, "Bankacılık değişecek. Ne yöne değişeceğini görüceğiz. Bu alanda bir çok farklı deneme yapmak zorundayız diye düşünüyoruz ve bu alanda stratejik yatırımcı olabiliyoruz" dedi.  Banka olarak 15 milyon dolarlık Kurumsal Girişim Sermayesi Fonu ile erken aşama girişimlere hem Türkiye hem de globalde yatırım yapacaklarını vurgulayan Düner, şöyle devam etti: "Bunun ilk örneği geçen dönem hızlandırma programında yer alan Kassa. Kassa ile beraber ürün de geliştiriyoruz. Şimdi ikinci yatırım da yolda. Hızlı bir şekilde ilerliyoruz."

'GİRİŞİMLERE YATIRIM YAPARKEN NEYE DİKKAT EDİLİYOR?'

Girişimlere yatırım yaparken gözlemledikleri ve dikkat ettikleri konulara da değinen Derya Düner, girişimcilerin fikre çok odaklanıldığını gördüklerini vurguluyor ve ekliyor: "Fikir tabi ki çok önemli ama fikir artık yetmiyor. Bunun hayata geçirecek ekibe çok daha fazla bakıyoruz. Orada çok çevik olabiliyorlar mı? Çünkü girişimciyseniz çok fazla duvara tosluyorsunuz. Toslama sonrası hemen adapte olup farklı bir tarafa doğru gidebiliyor musunuz? Bir diğer konu da çözümünüzün temelinde yatan teknolojiyi kendi içinizde geliştirebiliyor musunuz? Çünkü eğer orada bir dışa bağımlılık varsa girişimler açısından oldukça sınırlayıcı olabiliyor."