Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Borsa İstanbul'da işlem gören bankaların tamamı ikinci çeyrek bilançolarını açıkladı.

Buna göre, en yüksek net kâr açıklayan banka 1.6 milyar TL ile Garanti BBVA oldu. Böylece banka yılın ilk 6 ayında 3.33 milyar TL net kâr elde etmiş oldu.

İkinci sırayı, 1,58 milyar TL net kâr açıklayan Akbank aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre net kârını %24 artıran banka, ilk çeyreğe kıyasla net kârını % 21 artırdı. Bankanın ikinci çeyrek için sorunlu kredi oranı %6.8 oldu.

Üçüncü sırada geçen yılın aynı dönemine göre net kârını %66 artırarak, 1.57 milyar TL net kâr açıklayan İş Bankası yer alıyor. Çeyreklik bazda ise kârını %8.4 artıran İş Bankası ilk çeyrekte 1.45 milyar TL kar açıklamıştı. İkinci çeyrekte bankanın sorunlu kredi oranı %5.7 olarak gerçekleşti.

Vakıfbank kârını geçen seneye göre %314.9 artırdı

Vakıfbank ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre net kârını %314.9 artırarak 1.52 milyar TL'ye çıkardı. Banka ilk çeyrekte 1.71 milyar TL net kâr açıklamıştı, böylece banka çeyrek bazında % 11.1 kâr kaybı yaşamış oldu. Bankanın sorunlu kredi oranıy ikinci çeyrekte %4.3 olarak kayıtlara geçti.

Halkbank ikinci çeyrek net kârını 950 milyon TL olarak açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre net kârını %206.2 artıran banka, çeyreklik bazda ise net kârını %15.1 artırdı. Halkbank’a ait sorunlu kredi oranı ise geçen çeyrekten bu yana 90 baz puan düşerek %3.9 oldu.

İkinci çeyrekte 1.33 milyar TL net kâr açıklayan Yapı Kredi 2020’nin ilk yarısında 2.46 milyar TL net kâr elde etmiş oldu.

“Kısa ve uzun vadede faizlerin yükselmesi bankaların karlılıkları üzerinde bir baskı oluşturabilir”

Bloomberg HT’de Akıllı Para programında banka bilançolarını değerlendiren Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök “Bankalar ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladıktan sonra yılın geri kalanında hem marj konusunda hem de karşılıklar konusunda temkinliler” dedi.

“Çok hızlı bir kredi büyümesi dönemi geçirdik, bundan sonra bu verilen kredilerin geri dönüşü ne kadar sağlıklı olacağı, ne kadar karşılık ayırmak gerekeceği önemli” diyen Gök, kısa ve uzun vadede faizlerin yükselmesinin banka bilançolarında kârlılık üzerinde bir baskı oluşturacağını belirterek “Önümüzdeki birkaç çeyrekte bankaların karlılıklarında çok yüksek bir artış ya da çok büyük bir geri dönüş beklememek lazım” olduğunun altını çizdi.

“Net resmi anca 2021’de görebiliriz”

Gök aynı zamanda geçtiğimiz süreçte yapılan regülasyon değişiklikleri sonrasında,bankaların takipte olan kredileri sınıflandırması ve bunları karlılıklarına yansıtmaları konusundaki süreçlerin uzadığının altını çizerek, “Bu anca 2021’de bu tarafta net bir şekilde resmi görebileceğimiz anlamına geliyor” dedi.

Son olarak Gök “Bankalar uzun vadede yatırım yapmayı düşünenler için, Türkiye’nin makroekonomik dengelerinin oturacağı varsayımında, yatırım fırsatı sunuyor olabilirler. Ama kısa vadede çok fazla katalist göremiyoruz” dedi.