Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bankalara SDK'dan sigorta cezası

Bankalara SDK'dan sigorta cezası

Sigorta Denetleme Kurulu'nun bankalara sigorta cezası kestiği öğrenildi. Üst düzey bankacıların verdiği bilgiye göre, şu ana kadar ceza kesilen bankalara kesilen tutar, banka başına 50 milyon TL'nin üzerinde.

Giriş: 17 Aralık 2019, Salı 16:25
Güncelleme: 17 Aralık 2019, Salı 16:34

SEFER YÜKSEL

Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigorta Denetleme Kurulu'nun (SDK) bir çok bankaya sigorta cezası kestiği öğrenildi. Banka ve sigorta sektörünün üst düzey yöneticilerinin Bloomberg HT'ye verdiği bilgiye göre, şu ana kadar ceza kesilen bankalara kesilen tutar, banka başına 50 milyon TL'nin üzerinde. Sektörde tüm bankalara yönelik denetleme yapıldığı bilgisini veren kaynaklar, denetlemesi devam eden bankalara da benzer cezaların kesilmesinin beklendiğini söyledi. Sigorta Denetleme Kurumu'nun cezayı, bireysel kredilerde tüketicilere yapılan hayat sigortaları ile ilgili kestiği öğrenildi. Bankacıların verdiği bilgiye göre cezaların nedeni ise bireysel kredi kullanımı sırasında tüketicilere yapılan hayat sigortaları.

'HER BİR İŞLEM İÇİN 50 BİN TL'

Cezanın nedenini anlatan bir bankacı, "Örneğin, 36 ay vadeli kredi kullanan bir müşteri, kredisini vadesinden önce kapatmış, ancak kalan vade için kesilen hayat sigortası primi iade edilmemiş. Bunun gibi çok fazla işlem var" diye konuştu. Sigorta Denetleme Kurumu'nun denetlemeler sırasında tespit ettiği her bir işlem ayrı ayrı işlem yaptığı belirtilirken, işlem başına kesilen cezanın yaklaşık 50 bin TL civarında olduğu belirtiliyor. Bankalarda bu tip işlemlerin çok fazla olduğunu, talep eden müşteriye ödemenin yapıldığını belirten bankacılar, bu işlemlerin takibinin bazen zor olduğunu, bir çoğunun gözden kaçmış olabileceğini ifade ediyor.

'BAKANLIĞA İTİRAZ EDECEKLER'

Sektörde bazı bankalarda denetlemenin hala devam ettiğini kaydeden bankacılar, tüm bankalar için denetleme sona erdikten sonra gerekli itirazların yapılacağını belirtiyor. cezaların çok yüksek olduğuna dikkat çeken bankacılar, ilk olarak Sigorta Genel Müdürlüğü ve Bakanlığa itiraz edeceklerini, itirazların sonuç vermemesi durumunda ise konunun mahkemeye taşınacağını belirtiyor.