Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftaya yeni bir sıkılaşma adımıyla başladı.

3 Kasım 2020’den itibaren TCMB bünyesinde Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri sıfırlandı.

Gelen açıklamaya göre, açık piyasa işlemleri (APİ) kapsamında TL cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemleri durduruldu.

Açıklamada “Fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda para politikası ve likidite yönetimi çerçevesinde gerekli tüm araçlar kararlı bir şekilde kullanılmaya devam edilecek” denildi.

30 Ekim'de Bankalararası Para Piyasası'nda 22 milyar TL'lik işlem geçmişti.

Sıkılaşma vurgusu yılın son enflasyon raporu sunumunda geldi

TCMB geçen hafta da BIST repo piyasasındaki fonlamayı kısmıştı. Bankanın bu adımlarının etkisiyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de yükseliş kaydetmişti. 30 Ekim itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 13,40 seviyesine yükselmişti.

TCMB Başkanı Murat Uysal, son enflasyon raporu sunumunda sıkılaşmanın göstergesi olarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine vurgu yapmıştı.

Uysal, "Geç likidite penceresinde atılan adım sadeleşmeden kalıcı uzaklaşma anlamına gelmiyor. Ağırlıklı ortalama fonlama seviyesi TCMB'nin sıkılığını gösteren önemli bir gösterge. Bu dönemde odaklanması gereken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ve gecelik faizler" ifadelerini kullanmıştı.