Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bankaların BDDK'dan 5 talebi

Bankaların BDDK'dan 5 talebi

BDDK'nın Aktif Rasyosu düzenlemesi sonrası TBB üyesi bütün bankaların genel müdürlerinin video konferansla bir araya geldiği ve BDDK'dan 5 maddelik talepte bulunduğu öğrenildi.

Giriş: 27 Nisan 2020, Pazartesi 15:06
Güncelleme: 27 Nisan 2020, Pazartesi 15:06

SEFER YÜKSEL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), önceki haftasonu açıkladığı ve bankaların daha fazla kredi vermesi amacıyla Aktif Rasyosu denkleminde yapılan düzenlemenin yankıları sürerken, bankacılık sektörünün BDDK'dan formüle ilişkin 5 talebi olduğu öğrenildi. Konuyla ilgili geçen hafta Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bütün bankaların genel müdürlerinin video konferansla bir araya geldiği ve konuyu değerlendirdiği öğrenildi. Toplantı sonrasında bankalardan BDDK'ya TBB aracılığıyla, 5 talebin gittiği ifade edildi. Buna göre 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni hesaplama yönteminde, bankacıların BDDK'dan talepleri ise şöyle:

1- Yeni hesaplama yönteminin uygulamaya geçeceği süre çok kısa. Zamanı biraz daha ileri tarihe ötelemek.

2-Aktif rasyosu denkleminde, paydada, zorunlu karşılıklar mutlaka düşülmeli, net mevduat olmalı.

3-Formülün pay kısmına net takipteki krediler eklenmeli.

4-Formülde kredilere gayri nakdi krediler de dahil edilmeli.

5-Ana hissedardan fonlama alan bankaların bu fonlamaları mevduat gibi gözüküyor. Bunlar mevduat payından düşülmeli.

BDDK'NIN DEĞERLENDİRMELERİ SÜRÜYOR

Bankaların bu taleplerinin TBB aracılığıyla BDDK'ya ulaştığı, BDDK'nın konu üzerinde çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. BDDK'nın bankaların taleplerine vereceği yanıtın bu hafta içinde bankalara iletilmesi bekleniyor.

BDDK AKTİF RASYOSU TANIMINI NASIL YAPMIŞTI?

BDDK, önceki haftasonu açıkladığı düzenleme ile Aktif Rasyosu tanımı yapmıştı. Bu formüle göre bankalar rasyoyu

şeklinde hesaplayacak. Her ay sonu itibarıyla, o aya ilişkin aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde 100’ün; katılım bankaları için yüzde 80’in altına düşmemesine BDDK tarafından karar verildi. Uygulama 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek.