Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Küresel bankaların bugünlerde dünya ekonomisindeki erimeden müşterileri ve diğer piyasa katılımcılarından kaynaklı işlem kayıplarına kadar endişelenmek için birçok nedeni var.

Öyle görünüyor ki bankaların borçlanmak isteyenlerin taleplerini karşılama konusundaki korkusu fonlama piyasalarında hala belirgin. Fed ve diğer merkez bankalarının büyük miktarlardaki likidite desteklerine karşın özellikle ABD dışında bariz bir biçimde görülüyor.

Bankalararası borç verme pazarı "normal" olmaktan çok uzakta. Sterlin cinsinden üç ay vadeli Libor faizinin benzer vadeli swaplara göre primi Pazartesi günü Şubat 2012'den beri en yüksek seviyeyi gördü. Üç ay vadeli Euribor ve benzer yen faizine göre farklar da katılımcıların borç verme konusunda pek gönüllü olmadığını gösteriyor.

Küresel merkez bankalarının Fed'in Döviz swap hatlarını kullanma kararlarının etkilerini değerlendirmek için zaman gerekir. Ancak analistlere göre mortgage hizmetleri gibi finansal pazarlarda teminat tamamlama çağrıları ve temerrütler bankalar için endişe kaynağı olmaya devam edecek.   

New York'ta FHN Financial baş ekonomisti Chris Low, "Sistemin herhangi bir yerinde ne zaman sistemik iflas riski olsa bankalar ve tüm borç verenler endişe duyar. Sorunlu kredilere doğrudan maruz kalmasa bile karşı taraflarının sorunlu krediye maruz kalma riski var." dedi.

İlk büyük teminat tamamlama çağrısı dalgasının ABD, Avrupa ve Asya'yı vurmasından bu yana neredeyse üç hafta geçmesine karşın fonlama piyasaları -özellikle ABD dışındaki- bankaların endişelerini koruduğunu gösteriyor.