Advertisement

Tarım ve Orman Bakanlığı, son haftalardaki yağışların ardından Türkiye genelinde barajlarda doluluk oranlarını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "1 Ekim 2022 – 13 Nisan 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında, uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 16,6 azalma, 2022 su yılına göre de yüzde 16,6 oranında azalma meydana gelmiştir" ifadesine yer verdi.

Günlük izlemesi yapılan 428 adet depolama tesisinde (düzenlenmiş doğal göller hariç) %46
aktif doluluk bulunduğu belirtilen açıklamada, geçen yıl aynı tarihte doluluk oranının %39,6 olduğu kaydedildi.

428 adet barajda 137 milyar m3 su bulunduğu belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:"301 adet sulama maksatlı barajda aktif doluluk oranı %41 olup, geçen yıl aynı tarihten %3 oranında daha fazla su bulunmaktadır. 113 adet içme suyu barajında aktif doluluk oranı % 46 olup, geçen yıl aynı tarihten %1 oranında daha fazla su bulunmaktadır. 149 adet enerji maksatlı barajda da aktif doluluk oranı %47,5 olup, geçen yıl aynı tarihten %75 oranında daha fazla su bulunmaktadır."

Bazı büyükşehirlerdeki içme suyu durumunu da paylaşan Tarım ve Orman Bakanlığı, açıklamasında, "İstanbul ilinin aktif doluluk oranı %43’dür. Geçen yıl aynı tarihten %40 oranından daha
az su bulunmaktadır. Barajlara hiç su gelmemesi halinde tüm içme suyu talebini 5 aylık
karşılayabilme kapasitesi vardır. Ankara ilinin aktif doluluk oranı %27’dir. Geçen yıl aynı tarihten %1,5 daha az su bulunmaktadır. Barajlara hiç su gelmemesi halinde tüm içme suyu talebini 1 yıldan daha fazla karşılayabilecek mevcut su hacmi vardır. Bu dönemde Ankara’da kaynaklarla ilgili bir sıkıntı öngörülmemektedir. Ayrıca acil durumda Kesikköprü Barajı’ndan (Kızılırmak) su getirme
sistemi ile 460.000 m3/gün su temin edilebilme imkânı bulunmaktadır. İzmir ilinin aktif doluluk oranı %22,1’dir. Geçen yıl aynı tarihten %8 daha az su bulunmaktadır. Barajların yanında YAS(Yer Altı Suyu) kuyuları ile %57 civarında içme suyuna takviye yapılmaktadır. Bu durum göz önünde alındığında önemli problemle karşılaşılması beklenilmemektedir. Her ne kadar baraj doluluk oranı düşük görülse de barajlara hiç su gelmemesi halinde tüm içme suyu talebini 1,5 yıldan daha fazla karşılayabilecek mevcut su hacmi vardır" denildi.

Baraj doluluk oranlarına ilişkin açıklamada şu bilgilere de yer verildi: "Bursa ilinin aktif doluluk oranı %45,7’dir. Geçen yıl aynı tarihten %6,4 daha az su bulunmaktadır. Özellikle Bursa ilimizin 2 ay önce ciddi bir içmesuyu sorunu ile karşılaşabileceği düşünülmüş ve YAS kuyuları hemen devreye alınmaya başlanılmıştır. Ancak barajların doluluk oranı son 1 ayda %35 artmıştır. Barajlara hiç su gelmemesi halinde içme suyu ihtiyacının yaklaşık 7 aylık kısmını karşılayabilme kapasitesi vardır. Ayrıca ihtiyaç halinde YAS kuyuları da devreye alınabilecektir. Ayrıca ülkemiz yağışlı bir dönemden geçmektedir. Bunun da baraj doluluklarına olumlu etki yapması beklenmektedir."