Barkin: İşgücü göstergeleri varlık alımını azaltmak için yeterli değil
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, işgücü piyasasındaki toparlamanın varlık alımlarının azaltılması için henüz yeterli olmadığını söyledi. ABD'de Haziran'da tarım dışı istihdam verisi beklentileri aşarken son haftalık işsizlik maaşı başvurularında yükseliş kaydetmişti.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin Wall Street Journal röportajında işgücü piyasasındaki iyileşmenin varlık alım azaltımı için yeterli olmadığını söyledi.
Barkin işgücü piyasasına baktığında 120 milyar dolarlık aylık varlık alım programına son verme çağrısı yapmaya hazır olmadığını söyledi.
Barkin röportajda şu ifadeleri kullandı: Eğer işgücü piyasası görece çabuk toparlanırsa varlık alım azaltımı yakında olabilir. Ancak toparlanma uzun sürerse azaltım bir parça gecikebilir."
Barkin istihdam/nüfus rasyosunun teşvikleri geri çekme zamanlaması için önemli olduğunu söylerken varlık alımlarının azaltılmasına başlamak için bu rasyonun yüzde 59 üzerine çıkmasını görmek istediğini belirtti.
🇺🇸 ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştı
— Bloomberg HT (@BloombergHT) July 2, 2021
ADP Araştırma Enstitüsü Baş Stratejisti Ahu Yıldırmaz değerlendirdi. pic.twitter.com/0QxtoXww6N
Tarım dışı istihdam beklentiyi aşmıştı
ABD'de ekonomik toparlanmaya ilişkin son güçlü sinyal Haziran ayı istihdam verilerinden gelmişti.
ABD'de tarım dışı istihdam Haziran'da 850 bin arttı.Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın 720 bin olması yönündeydi.
Daha önce 559 bin olarak açıklana Mayıs ayı tarım dışı istihdam artışı 583 bine revize edildi.
Ülkede Haziran ayında işsizlik oranı yüzde 5,9 oldu. Beklenti yüzde 5,6 olarak belirlenmişti.
Saatlik ortalama kazançlar ise Haziran'da beklentilere paralel gerçekleşti. Buna göre saatlik ortalama kazançlar Haziran'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6; bir önceki aya göre yüzde 0,3 artış gösterdi.
Haziran'da işgücüne katılım oranı yüzde 61,6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti ise yüzde 61,7 olarak belirlenmişti.
Haftalık işsizlik maaşı başvurularında 3 Temmuz haftasında sınırlı bir yükseliş yaşansa da pandemi sürecinin en düşük seviyelerinde seyretmeye devam etti.