Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon para birimi üzerindeki etkisi nedeniyle Bay Yen olarak da bilinen Eisuke Sakakibara Japonya’nın para politikasının ABD’den ayrışmasının artmasıyla birlikte yenin 1990’larda seviyelere gerileme potansiyeli olduğunu söyledi.

1997-1999 yılları arasında Japonya Maliye Bakan Yardımcılığı görevini yürüten ünlü ekonomist Fed’in şahin, Japonya’nın ise gevşek bir para politikası izlemesinin yenin zayıflmasında tek ve en büyük etken olduğunu kaydetti.

Sakakibara, iki merkez bankasının izlediği politikalar arasındaki farklar giderilmeden Japon para biriminin üzerindeki baskının azalmasının mümkün görünmediğini vurguladı.

“Piyasanın yılsonu beklentisi kurun 140-150 arasında bir yere gitmesi dolayısıyla yenin o seviyelere ulaşması oldukça mümkün” diyen Sakakibara, “Kurun 150 üstüne çıkması durumunda Japonya Merkez Bankası’nın endişeleneceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yen satışı, artan tahvil getirilerinin yatırımcıları Japon para biriminde güçlenen dolara çekmesiyle bu yılın favori makro ticareti haline geldi.

Japonya Merkez Bankası ise para biriminin değer kaybına rağmen gevşeme tercihinde ısrar ederek mevcut durumun yakın zamanda değişmeyeceğine işaret etti.

Dolar yen paritesi Mayıs ayında son 20 yılın en düşük seviyesi olan 131,35’i görürken, Japon para birimi son üç ayın en kötü performans gösteren 10 para biriminden biri oldu. Yen en son 1990 Ağustos ayında 150 seviyesinden işlem görmüştü.

Bay Yen'den farklı düşünenler de var

Avustralya & New Zealand Banking Group ABD hisselerinin tahvil getirilerini düşüreceğini ve doların desteğinin gerileyeceğini düşünürken, Shinkin Asset Management Japon para biriminin 125 seviyesine denk toparlanacağını değerlendiriyor. Bloomberg stratejistleri de yenin yılı 128 seviyesinden kapatacağını öngörüyor.

“Bay Yen ile farklı düşünmek tehlikeli bir durum fakat burada biraz zorladığını düşünüyorum” diyen Societe Generale Kur Başstratejisti Kit Juckes, “135 seviyesini göreceğimizi düşünmüyorum. Bunun nedenlerinden biri tahvil getirilerinde görülen tepe noktasını tekrar görmemiz mümkün olsa da yüzde 3,25’in üstünü göreceğimizi sanmıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yenin düşüşü Japon yetkililerin para birimi hakkında yaptıkları olumlu açıklamalarla sözlü müdahalelere neden olsa da bu hamleler düşüşe engel olma konusunda pek etkili olmadılar.

“Yetkililerin daha büyük ölçekli bir müdahalesi çok olası değil çünkü para biriminin zayıflamasının hala mantıklı bir açıklaması var” diyen Bay Yen, “Bu izlenen para politikaları arasındaki farktan kaynaklandı. Ben ne merkez bankasının ne Japon hükümetinin yenin mevcut kuruyla ilgili endişe duyduğunu sanmıyorum” dedi.