Advertisement
HABERLER ABONE OL

İstanbul merkezli petrokimya ürünleri distribütörü Bayegan, Hatay’ın Erzin ilçesinde yaklaşık 1,9 milyar dolar maliyetle bir propan dehidrojenasyon ve polipropilen üretim tesisi kurmayı planlıyor.
Sahibi Ercüment Bayegan olan ve Bloomberg’in sorularına yazılı olarak yanıt veren şirket, yıllık 450 bin ton polipropilen üretecek tesisin yatırımını yönetmek üzere özel amaçlı bir şirket olan BY Polimer Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete’de geçen yıl imzaladığı kararnameye göre proje, vergi dilimleri, daha düşük elektrik ve işçilik maliyetleri gibi alanlarda devlet yardımı aldı.
Yıllık 350 bin ton üretim için projenin sabit yatırım maliyetinin, hükümet kararnamesinde 27,7 milyar lira, yani Ocak 2023 döviz kuruyla 1,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyorken, üretim kapasitesinin 450.000 tona revize edilmesiyle maliyet de 1,9 milyar dolara yükselmiş oldu.

Şirket açıklamada, “Yatırım, Bayegan’ın, işini değer zinciri genelinde genişletme ve bölgedeki tedarik zinciri verimliliğine ve esnekliğine katkıda bulunma misyonuyla uyumlu” dedi. Tesisin, Türkiye’deki yıllık 2 milyon ile 2,5 milyon arasında değişen polipropilen talebinin yaklaşık %20’sini karşılaması bekleniyor. Yazılı açıklamaya göre tesisin, Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük polipropilen ithalatçısı olan Türkiye’nin yılda yaklaşık 500 milyon dolar değerinde daha az polipropilen ithal etmesine olanak tanıyarak cari açığı kapatma mücadelesine ivme kazandırması hedefleniyor.

Hammadde Tedarikçisi

Bayegan, polipropilen dahil petrokimya ürünlerinin Türkiye distribütörü. Açıklamaya göre, uluslararası enerji ve emtia ticareti yapan ve dünyanın en büyük LPG tüccarlarından biri olan İsviçre merkezli ve Bayegan’a bağlı BGN International, tesise hammadde tedarik edecek. Polipropilen ağırlıklı olarak halı üretiminde, paketlemede, tıbbi ekipmanlarda ve savunma sanayinde kullanılıyor.
Şirket, “Stratejik vizyonumuz belirli prosedürlere bağlı bir zaman çizelgesini takip ediyor. Çevresel etki değerlendirme aşamalarının ardından proje vizyonumuz doğrultusunda ilerliyor ve 2024 yılında girişim üzerinde aktif olarak çalışmayı bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Potansiyel yatırımcılarla görüşmelerde bulunan Bayegan, projede bir ortak ile çalışabileceğini de açıkladı. Açıklamada, “Şu anda proje ekibi potansiyel işbirlikleri ve ortaklıklar için çeşitli seçenekleri araştırmaya aktif olarak katılıyor” denildi. Grubun 2012 yılında, Suudi Arabistan’ın Advanced Petrochemicals Co. şirketi ile Adana’da 1 milyar dolarlık bir petrokimya tesisi kurma yönündeki benzer planı gerçekleşememişti.

Yeni tesis, yıllık yaklaşık 1 milyon ton polipropilen talebine sahip, halı üretimiyle bilinen güneydoğu ilinde, Gaziantep’in en büyük polipropilen pazarına yakın bir yerde olacak. Grup, yakında mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) sözleşmesi imzalamayı öngörüyor. İnşaatın EPC sözleşmesinin ardından 34 ay süreceği; finans paketi ve EPC yüklenicileriyle ilgili ihracat kredi kuruluşlarıyla görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

Öte yandan Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı 10 Ocak tarihli haberine göre Rönesans Holding ile Cezayirli ortağı Sonatrach’ın ortak girişimi, Ceyhan’da, Bayegan’ın tesis kurmayı planladığı bölgenin yakınında, 1,7 milyar dolarlık bir petrokimya tesisi inşa etmek için 1 milyar euro (1,1 milyar dolar) kredi almayı planlıyor.

Bayegan, Rönesans-Sonatrach ortaklığındaki projeden 2018 yılında çekilmişti.

Azeri ham petrol devi Socar’ın sahibi olduğu Petkim Petrokimya Holding A.Ş., Türkiye’nin tek polipropilen üreticisi olup, plastik üreticileri vakfı Pagev’e göre 144.000 ton kapasiteden yılda yaklaşık 100.000 ton üretim yapıyor.