Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Baz metaller, doların güçlenmesi ve yatırımcıların teşviklerin azaltılması konusunda işaretlerin gelebileceği Fed toplantısını beklemeleri ile birlikte değer kaybetti.

Bloomberg’in anketine göre, ABD merkez bankası Fed bu haftaki toplantısında her ay düzenlediği varlık alımlarını azaltma yönünde adım atacağına ilişkin işaretler verebilir ve bu konuda resmi bir açıklama yapabilir. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, riskten kaçınma eğiliminin, hisse senetlerinden petrole, piyasalara hakim olması ile birlikte yükseldi.

Nikel Cuma günü Endonezya’nın paslanmaz çelik üretiminde kullanılan yarı işlenmiş ürünlerin ihracatını yasaklama ya da bu ürünlerin ihracatına vergi getirmeye ilişkin planlarının ardından kısa süreli bir ralli gerçekleştirmesi sonrası kayıplarını sürdürdü. Endonezya 2014 yılında nikel cevheri ihracatına yasak getirerek piyasaları sarsmıştı. Bu karar küresel paslanmaz çelik üreticisi Tsingshan Holding Group Co. öncülüğünde ülkenin metal ve madencilik sektörüne yatırım akınına yol açmıştı.

Citigroup Inc., hazırladığı raporda, “Böyle acımasız bir politikanın, ilgili bakanın planın şimdi ilk aşamasında olduğunu ve detayların henüz kararlaştırılmadığını söylemesi ile birlikte, yakın olduğunu düşünüyoruz. Bu karar uzun vadede olumlu olabilir, ancak düzenleyici kuruluşların ülke içi üreticilerin nikel cevheri arzını absorbe edemedikleri 2014’deki benzer gelişmelerden kaçınmak için temkinli olmaları gerekecek” dedi.

Nikel fiyatları bu sabah Londra Metal Borsası’nda yüzde 1,2 düşerek ton başına 19 bin 135 dolara geriledi. Bakır yüzde 2 ve alüminyum yüzde 1,7 değer kaybetti. Çin’de finans piyasaları Pazartesi ve Salı günleri resmi tatil dolayısıyla kapalı.

Çin'in müdaheleri sürecek

Öte yandan, resmi haber ajansı Xinhua’da Cumartesi günü çıkan bir habere göre, Çin Başbakanı Li Keqiang hükümetin çeşitli tedbirlerle emtia fiyatlarında istikrar sağlamaya yönelik çabalarının süreceğini ve piyasa enstrümanlarının kullanılmasına özel bir vurgu yapılacağını kaydetti. Li ayrıca makro seviyede politikaların, özellikle ekonomik belirsizlik dönemlerinde, lokal işletmelerin ihtiyaçlarına göre hassas bir şekilde belirleneceğini sözlerine ekledi.

Fed beklentileri ne yönde?

Fed’in Eylül ayı toplantısında varlık alımlarının azaltımının en önemli tartışma konusu olması bekleniyor.

Bloomberg anketine katılan 52 ekonomist, bankanın en az 2022 yılı boyunca faizleri sıfıra yakın tutacağını, 2023 yıl sonunda da faizleri toplam 50 baz puan artıracağını öngörüyor.

FOMC toplantısı gelecek hafta Salı günü başlayacak, karar Çarşamba günü Washington’da açıklanacak. Toplantı sonrası çeyreklik ekonomi ve faiz projeksiyonları açıklanacak. Daha sonra Başkan Jerome Powell konuşacak.

Tapering beklentisi öne çekildi

Ankete katılan ekonomistlerin üçte biri Fed’in tahvil alım azaltımını 2-3 Kasım’daki toplantıda duyuracağını düşünüyor. Ekonomistlerin yarıdan fazlası varlık alım azaltımının Aralık’ta başlayacağını öngörüyor.

Temmuz ayında yapılan ankette ekonomistlerin çoğu tapering kararının Aralık’ta duyurulacağını düşünüyordu.

Ekonomistler ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’in Şubat’ta görev süresi dolacak Powell’ı yeniden Fed başkanlığı için aday göstermesini bekliyor.

Fed’den haftaya faiz veya varlık alımlarında değişiklik beklenmiyor. Yetkililer, enflasyon ve istihdamda Covid-19 sonrası önemli oranda ilerleme sağlanana kadar varlık alımının devam edeceğini açıklamıştı.

Bazı bölgesel Fed başkanları fiyatlardaki yükseliş ve konut piyasasındaki ısınmadan endişeli olduğu için tapering’in Eylül’de başlamasını savunuyor.

Bazı yetkililer ise virüsün ekonomi üzererindeki etkilerini iyice değerlendirmek için bir süre daha beklemek gerektiği görüşünde.

Raymond James Financial Kıdemli Ekonomisti Scott Brown konu hakkında şu görüşü paylaştı; “delta varyantı ve enflasyondaki hafif ılımlılaşma Fed’in tapering için sabırlı olmasını gerektirebilir. Tapering açıklaması ekonomik verilere bağlı olarak Kasım veya Aralık toplantısında gelebilir”