Temmuz ayında Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) son para politikası toplantısının tutanaklarına göre, bazı AMB yetkilileri 25 baz puanlık faiz artışı istedi.
AMB Temmuz toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı kararı almıştı.
Toplantı tutanaklarına göre borçlanma maliyetleri arttıkça piyasa dalgalanmalarını ortadan kaldırmak için yeni bir araç üzerinde oybirliğiyle anlaşmaya varıldı.
19 ülkenin bulunduğu Euro Bölgesi ekonomisindeki zayıflamaya rağmen, para piyasaları AMB'nin rekor enflasyona karşı geçtiğimiz ay yapılan artışı tekrarlayarak gelecek iki toplantısında 100 baz puanlık artış yapılacağını fiyatlıyor.
Toplantı tutanaklarına göre çok sayıda üye AMB Baş Ekonomisti Philip Lane’in önerdiği gibi politika faiz oranlarını 50 baz puan artırmanın uygun olduğu konusunda hemfikirdi.
Toplantıda Yönetim Konseyi’nin Haziran toplantısından bu yana enflasyon görünümündeki kötüleşme göz önüne alındığında 50 baz puanlık bir artışın gerekli olduğunun görüldüğü vurgulandı.
Bu neden Yönetim Konseyi’nin verilere dayanarak tercihinin daha önce tercih edilenden daha büyük bir politika faiz artışından yana kullandığı ve bu hamlenin kurulun görevini yerine getirmekte ve harekete geçmekteki kararlılığının net bir işareti olduğunun altı çizildi.
Tutanaklarda dikkat çeken diğer bir konu ise bazı üyelerin çoğunluğun aksine 25 baz puanlık artışı savunması oldu.
Bazı üyeler 25 baz puanlık artışı savundu
Buna göre bazı Yönetim Konseyi üyeleri Haziran ayında konsey tarafından işaret edilen ve Yönetim Konseyi tarafından daha önce gerçekleştirilen iletişim politikasıyla tutarlı olması gerektiği sebebiyle 25 baz puanlık artış yapılması gerektiği görüşünü savundu ve resesyon riskinin yakın olmasıyla 25 baz puanlık faiz artışının kademeli para politikası normalleştirilmesiyle daha tutarlı olacağı belirtildi.
Tahvil tarafında ise konsey, arz yönlü büyük şoklar ve ekonomik büyümeye yönelik risklerin arttığı bir dönemde para politikasının normalleştiği mevcut ortamda tahvil getirilerinde ayrışma risklerinin daha olası olduğu değerlendirildi.
Konsey, AMB’nin para politikasının etkinliğini korumak için harekete geçerken, Avrupa hükümetlerine, Euro Bölgesi’nde tahvil getirilerinde ayrışmanın altında yatan kaynakları daha iyi ele almak için kendi sorumluluk alanları dahilinde kurumsal reformları ilerletmelerinin önerildiğini kaydetti.
AMB’nin yeni kriz aracına da değinilen toplantıda Aktarım Güvence Mekanizması programı tarafından daha kalıcı ve temel sorunların ele alınacağı ve para politikasının kendi kendini besleyen likidite krizlerine cevap verebilmesine rağmen, ödeme gücü sorunlarının diğer aktörler tarafından ele alınması gerektiği hatırlatıldığı belirtildi.