Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye bankacılık sektörü daha önce benzeri görülmemiş bir geri alım kararına sahne oldu.

BBVA, Garanti Bankası'nda mülkiyetinde olmayan bütün hisseler için alım kararı aldı.

KAP'a yapılan açıklamaya göre, BBVA Yönetim Kurulu, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.

Yapılan açıklamaya göre Gönüllü Pay Alım Teklifi'ne konu olan tüm payların satın alındığı varsayımında, BBVA tarafından ödenecek azami bedel toplam 25,7 milyar Türk Lirası (yaklaşık 2,25 milyar euro) oldu. BBVA'nın söz konusu bedeli kendi kaynakları ile ödeyeceği belirtildi.

Pay alım teklifi yüzde 15 primli

Kalan Garanti hisseleri için teklif hisse başı 12,20 TL oldu. Söz konusu teklif 12 Kasım'da Borsa'da oluşan kapanış fiyatından yüzde 15 oranında (10,58 Türk Lirası) primli olarak belirlendi.

Teklif, duyuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 34 (9,12 Türk Lirası) ve bu duyurudan önceki 30 işlem günü içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 24 oranında (9,83 Türk Lirası) primli gerçekleşti.

Tamamı BBVA'nın olacak

Halihazırda BBVA, Garanti Bankası'nda toplam sermayesinin yüzde 49,85'ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor.

Açıklamaya göre gönüllü pay alım teklifi, bankanın toplam sermayesinin yüzde 50,15'ini temsil eden 2,1 milyar adet paya yönelik.

2011'de, General Electric'in küresel krizin etkisiyle, ABD ve Avrupa'da finans sektöründen çıkma kararı üzerine, İspanyol bankacılık devi BBVA, Garanti Bankası yönetiminde Doğuş Grubu ile stratejik ortak oldu.

Bankanın hakim ortağı, 2015 yılında yüzde 14,89 ve 2017 yılında yüzde 9,95’lik satın alımları ile hisselerinin yüzde 49,85’ine sahip olmuştu.

BBVA'ya etkisi ne olacak?

BBVA açıklamasında satın alımın finansal etkilerinin teklifi kabul etmeye ve paylarını satmaya karar veren Garanti pay sahiplerinin yüzdesine bağlı olacağını bildirdi.

Açıklamada işlem sonucu BBVA’nın çekirdek ana sermaye oranında yaklaşık -46 baz puanlık azami bir etki, 2020 hisse başı kârda yaklaşık yüzde 13,7 artış ve hisse başına mali defter değerinde yaklaşık yüzde 2,3 artış öngörüldüğü bildirildi.

Baştuğ: Güveni gösteriyor

Garanti BBVA’nın ana hissedarı BBVA’nın, mülkiyetinde bulunmayan yüzde 50,15 oranındaki gönüllü paylar için pay alım teklifinde bulunmasıyla ilgili açıklama yapan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, şu ifadeleri kullandı: Türkiye’ye bugüne kadar yapılmış en büyük yabancı sermayenin yatırımcısı konumundaki BBVA’nın bu kararı, ülkemize ve potansiyeline duydukları güveni teyit etmekte ve uzun vadeli, kalıcı yatırımcı olma kimliğinin de altını çizmektedir. Bu kararın alınmasındaki en önemli etkenin, Garanti BBVA’nın sektörün en değerli markası olmasını sağlayan çalışanlarımızın hep birlikte ortaya çıkardığı değer ve başarı ile yarattıkları fark olduğunu vurgulamak isterim. Dünyanın en önemli ve Avrupa’nın en köklü bankacılık gruplarından birisi olan BBVA’nın ülkemizde yatırımını büyütmesinin, ülkemiz açısından hem zamanlama hem büyüklük anlamında çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu adım, bu ailenin bir parçası olarak bize, müşterilerimize ve tüm ülkemize güç katacak. Ülkemiz için çok değerli olan bu adımın müşterilerimiz, çalışanlarımız ve hissedarlarımız başta olmak üzere tüm ülkemize katkı olmasını, iyilik getirmesini temenni ediyorum.

Garanti hisseleri tavan açıldı, BBVA hisseleri sert düştü

Duyuruyu takiben Garanti Bankası hisseleri açılışta yüzde 9,9 artışla 11,63 TL oldu.

Garanti hisseleri tavan açılırken BBVA hisselerinde ise açılışta yüzde 5'e yakın düşüş kaydetti.

Teklif süreci SPK onayıyla resmen başlayacak

BBVA'nın Garanti'nin toplam sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasını satın alması, Türkiye ve diğer ülkelerde yer alan, çeşitli kurum ve kuruluşların ön iznine tabidir.

SPK, BBVA'dan BBVA'nın alması gereken ilgili tüm onay ve izinlerin usulüne uygun olarak alındığına dair teyit alana kadar Gönüllü Pay Alım Teklifi başvurusunu resmi olarak onaylamayacağını BBVA'ya teyit etmiştir. Gönüllü Pay Alım Teklifi başvurusu SPK tarafından onaylandıktan sonra gönüllü pay alım teklifi süreci başlayacaktır.

BBVA YKB/Vila: Türkiye bizim için stratejik bir pazar

BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Vila konu hakkında yaptığı değerlendirmede, "Türkiye bizim için stratejik bir pazar. Kısa dönemli dalgalanmalara karşın önemli bir potansiyele sahip. 80 milyonun üzerinde nüfusu ve genç nüfusun dinamik yapısı ile uzun vadede pozitif büyüme potansiyeli bulunuyor." ifadelerini kullandı.

A1 Capital/Yüksel: Müthiş bir haber

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Mete Yüksel BBVA’nın tarihi geri alımını Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Yüksel teklifle ilgili şunu söyledi: Bu müthiş ve hiç beklenmedik bir haber. Garanti'nin tüm halka açık payları için yapılıyor. Garanti Bankası'nın yüzde 58’i yabancıların elinde, 10-11 milyar liralık Türkiye’ye ekstradan bir yatırım gelmesi söz konusu. Türkiye’nin makro dinamikleri ve TL için de iyi bir durum. Bankaların değerlemeleri gördüğümüzden daha yukarıdaki seviyelerde bu durum onu da anlatıyor.

BBVA'nın Garanti Bankası'nda kalan tüm paylara talip olması bankacılık sektörünü de aşan bir etki gösterdi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Recep Baştuğ, BBVA'nın teklifinin detaylarını değerlendirmek için Bloomberg HT yayınına katıldı.

Baştuğ'un açıklamalarında öne çıkan noktalar şunlar oldu:

BBVA Türkiye'ye 2011 yılında girdi. O günkü alım değeriyle 9 milyar dolarlık bir satın alım yaptı. Şu an itibariyle BBVA Türkiye'nin en büyük yabancı sermaye yatırımcısı konumunda. Dolayısıyla BBVA yeni bir yatırımcı değil. Yatırımını büyüterek devam ettiriyor.

Burada hepimizin görmesi gereken şey şu: Türkiye'de çok kıymetli varlıklar var. Garanti BBVA da bunların başında geliyor. BBVA kendi yatırımına, kendi şirketine sahip çıktı.

Türkiye'de günlük çalkantılar olabilir, inişler de çıkışlar da yaşanabilir ama unutmamamız gereken şey şu, çok değerli varlıklarımız var. Benim bankamın sermayedarı da bunun gayet farkında.

İlgili haberler

Burada alınan karar sadece bizimle alakalı değil. Bu, ülkeye duyulan güveni gösterir. Avrupa'nın en büyük bankalarından birisi ülkenin uzun vadeli görünümüne yatırım yapmıştır. Bugün bizimle birlikte tüm banka hisseleri yüzde 10 yukarıda. Borsa yüzde 4 yukarıda. Yani bizim böyle güzel şeylere ihtiyacımız varmış. Zamanlama olarak da hem de hacim olarak çok önemli bir yatırımdır.

"İzin alındıktan sonra 6 gün içinde başlayacak, maksimum 20 günde bitecek"

Garanti BBVA özel bankalar arasında birçok üründe pazar lideri. Bu performansın katkısı olmuştur. Ama bunun katkısı görece olarak düşüktür. Çünkü banka yapısal olarak çok sağlam ve sağlıklı bir banka.

Bence sermayedarın bu kararı almasının bir nedeni de çalışanların performansıdır. Bu banka sektörün öncü bankalarından biri olmuştur. Bu performansın sürdürülebilir olduğunu da göstermişti.

Çalışanının yarattığı katma değer sermayedarın bu kararı alırken elini rahatlatmıştır.

İlgili regülatörlerden izin alındıktan sonra 6 gün içinde başlanacak, maksimum 20 gün içinde işlem bitirilecek. Her bir pay için 12,20 TL teklif edilecek.

Garanti için çekirdek sermayeye bir etkisi yok, ama BBVA tarafına negatif etkisi olacak. Bunu da zaten açıklamayla duyurdular.

BBVA'dan 2,25 milyar euroluk teklif

BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.

BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi. Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacak.

Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi.

Türk bankacılık sektöründe hissedarların düşük değerlemelere karşı hamlelerine BBVA da tarihi bir teklifle katıldı.

2011’de Garanti Bankası’na ortak olan ve 2014 ve 2017’deki alımlarıyla bankada hakim ortak konumuna gelen BBVA, Garanti’de kalan tüm hisseler için 12,20 TL’lik bir alım teklifinde bulundu. BBVA, söz konusu payların tamamının alınması durumunda 2,25 milyar euroluk bir ödeme yapmış olacak.

BBVA’nın bu adımı Türk bankacılık sektöründe değerlemelerin düştüğü bir dönemde gerçekleşti. Fiyatın defter değerine oranına bakıldığında Türk bankacılığında sektör ortalaması 2021 üçüncü çeyrek itibariyle 0,41 düzeyine kadar geriledi. Buna paralel şekilde Garanti Bankası’nın çarpanının da düştüğü izlendi. 2018 yılında 1’in üzerinde olan bu oran 2021 üçüncü çeyreği itibariyle 0,55’e düştü.

0,7 çarpan

Söz konusu teklifle ilgili yapılan yatırımcı sunumunda yer alan finansal detaylar Türk bankacılık sektörünün değerlemeleri açısından geldiği noktayı da gözler önüne serdi.

Buna göre söz konusu teklifin Eylül 2021 itibariyle defter değerine oranı 0,7 olarak belirlendi. Başka deyişle çarpan 0,7 olarak gerçekleşti.

'Altın yıllar'da çarpanlar 4 seviyesini görmüştü

Türk bankacılık sektörü yabancı ilgisi bakımından altın dönemi 2000’li yılların ortasında yaşamıştı. Küresel finansal krize kadar süren bu dönemde yapılan yabancı alımlarında çarpanların yüksek olduğu izlendi. Bu dönemde Türk bankacılık sektöründeki yabancı işlemlerinde çarpanlar 4 seviyesine kadar yükselmişti.

Belçikalı banka Dexia, Denizbank'ı 2006 yılında 3,9 çarpanla satın almıştı.

Mayıs 2006’da Yunan banka EFG Eurobank da, Tekfenbank'ı 3,68 çarpan ile bünyesine katmıştı. Ekim 2006’da Citi, Akbank’ın yüzde 20’sini 3,1 milyar dolara alırken çarpan 2,98 olmuştu. ING, 2007’de Oyakbank'ı 2,7 milyar dolara satın aldığında ise çarpan 3,6 seviyesindeydi.

Artan çarpanlarda o dönemde bankaların yükselen özkaynak karlılığının da etkileri vardı. O dönemde bankaların özsermaye karlılıkları yaklaşık yüzde 30'larda seyrediyordu. Faizlerin yüzde 70'lerden yüzde 10'lara indiği ortam da bankacılık için pozitif atmosfer yaratıyordu. O dönem yurtdışındaki bankalarda da değerlemeler yüksek seviyelerdeydi.

Küresel finansal krizden sonra yapılan ikinci tur alımlarda bu çarpanların düştüğü izlendi.

Özsermaye karlılığının yüzde 15'lere indiği dönemde bankaların satış çarpanları 1,5'lar seviyesine geriledi. Örneğin Dexia, 3,9 çarpanla aldığı Denizbank'ı Sberbank'a sattığında bu rakam 1,3 ile sattı. Citi'nin Akbank hisselerini sattığı çarpan 1'lere kadar gerilemişti.

Özkaynak kârlılığında gerileme eğilimi

Bankacılık sektöründe özkaynak karlılığının son dönemde gerilediği izleniyor. Buna göre 2019 yılında sektör ortalama karlılığı yıllık yüzde 18 olurken, 2020’de bu rakam yüzde 11’e geriledi.

KAP'a yapılan açıklamaya göre, BBVA Yönetim Kurulu, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.

BBVA’nın yanında son bir senede hisse geri alımı açıklayan şirketler arasında Arçelik, Koç Holding, Emlak Konut, Şişecam ve Sasa Polyester de bulunuyor.

Şişecam Şubat ayında 1,2 milyar lira büyüklükte hisse geri alım programını genel kurul onayına sunacağını duyurmuştu. Şirketin Cuma akşamı KAP'a yaptığı açıklamaya göre geri alım programı teklifi kapsamında en fazla 150 milyon lira nominal değerli hisse alınabilecek ve hisse alımı için belirlenen 1.2 milyar lira kaynağın tamamı iç kaynaklardan karşılanacaktı.

Emlak Konut Mart ayında KAP’a yaptığı açıklamada 36 ay vadeli toplamda 1,08 milyar TL'lik bir geri alım programı hazırlandığını duyurmuştu. Programda geri alımın mevcut nakit varlıklar ve şirket faaliyetleri ile finanse edileceği belirtilmişti.

Arçelik de Temmuz ayı başında borsadaki fiyatlamaların şirketin gerçek performansını yansıtmadığını belirterek hisse geri alım programı açıklamıştı.

İlk hisse geri alımını 2 Temmuz'da gerçekleştiren Arçelik, bu işlemi takiben 12 Temmuz'da da hisse geri alımı yapıldığını duyurdu.

Şirketten KAP'a yapılan açıklamada, 12 Temmuz'da 750 bin hissenin 32,299 TL'den geri alındığı belirtilmişti. Arçelik 2 Temmuz'da, 100 bin adet hisseyi 31,94 TL'den satın almıştı.

Koç Holding de tarihinde ilk kez hisse geri alım programı açıklamıştı. Geri alıma konu edilebilecek azami pay adedi 35 milyon TL nominal değerde 3,5 milyar adet olarak belirlenirken, geri alım için ayrılacak fonun holdingin mevcut kaynaklarından karşılanacağı ve bu fon için azami tutarın 700 milyon TL olacağı vurgulanmıştı.

Sasa Polyester de Ekmim ayında yaptığı açıklamada azami 500 milyon TL'ye kadar hisse geri alımı yapılmasının kararlaştırıldığını duyurmuştu.