Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bireysel emeklilik fonuna katılımların hızlandığı bir süreç yaşandı. Devlet katkısının artış göstermesi ve 18 yaş altının BES’e katılmasının desteklenmesiyle birlikte havuzun bir miktar daha arttığını gözlemleniyor. 18 yaş altında BES 500 bini aştı.

Sigortacılık gündemine dair Türkiye’de öne çıkan gelişmeler ise şöyle oldu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Akif Eroğlu, sektörün çok hızlı bir şekilde büyütmeliyiz şeklinde açıklamada bulundu. Sektörün bir diğer temsilcisi Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli’nin de önemli mesajları vardı. Benli de sigortacılığın milli ekonomiye en büyük katkıyı yapan ikinci sektör olduğunu belirtti. Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, 2023’e biraz daha farklı başlamak için sektörün tüm paydaşlarını önemli görevler düştüğünü söyledi. Allianz Türkiye ise sistemin başarısı sürdürülebilir olmaktan geldiğini belirtti.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin yayınladığı verilere göre, bireysel emeklilik katılımcı sayısı 7 milyon 850 bin oldu. Toplam fon büyüklüğü 385,5 milyar TL oldu. Katılımcı sayısı otomatik katılım sisteminde artış gösterdi ve 6 milyon 730 bin kullanıcı var. Fon büyüklüğü de 31.3 milyar lira oldu. Yani BES artışı devam ediyor ve katılımcı sayısı bir yılda üç kattan fazla artış gösterdi. Toplamda BES katılımcı sayısı 576 bini geçti. 18 yaş altı BES’te en büyük artış 0-1 yaş arasındaki grupta gerçekleşti.

Yurt dışı sigorta gelişmeleri ise şöyle oldu. Allianz Global Corporate and Specialty tarafından bir rapor yayınlandı. 2023’te sigortacılık için korunması gereken 5 eğilimden bahsediliyor. Bunlar, Ekonomi ve durgunluk, siber güvenlik mücadeleleri, yeşil dönüşümle ilgili yönetişim riskleri rekabet riskleri oldu. Bir diğer yandan Apple, Apple Watch’tan elde ettiği sağlık verileriyle ilgili sağlık sigortası sunmaya başlayacak.