BES'te devlet katkısı düzenlemesi borsaya nasıl yansır?
BES'te devlet katkılarının en az yüzde 10'unun borsada değerlendirilmesi zorunluluğu getirildi, uzmanlar bu düzenlemenin borsaya olası etkisini anlattı
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kararına göre Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) devlet katkısının en az yüzde 10'u borsaya yatırılacak. Nakden ödenen devlet katkılarının azami yüzde 20'si Türk lirası cinsinden mevduat, katılma hesabı, borsada işlem görmesi kaydıyla bankalar tarafından çıkarılan borçlanma araçları, kira sertifikaları ve bazı menkul kıymetlerde değerlendirilecek. Bu oran daha önce yüzde 30'du.
İş Portföy Hisse Senedi Portföy Yönetimi Müdürü Hüseyin Gayde bu düzenlemeyle hisse senetlerine 575 milyon TL civarında giriş olacağını belirtti. Gayde "bu hisse senedi piyasaları açısından toplamda 1.1 milyara yakın giriş demek. Bizim hisse senedi piyasasının günlük hacmi örneğin dün 6 milyar TL'nin üzerindeydi. Yani düzenlemeden gelecek rakam tek başına çok büyük bir rakam değil, fakat sinyalleme açısından değerlendirmek lazım" diye konuştu.
"579 MİLYON TL'LİK YENİ BIST ALIMI ÖNGÖRÜYORUZ"
TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte "17 Mayıs itibariyle 11.578 milyar TL devlet katkısı üzerinden halihazırda %5 civarı olan BIST pay piyasası oranını göz önüne alarak 579 milyon TL’lik yeni BIST alımı öngörüyoruz. Dünkü karardan gelen 500 milyon TL’lik katkıyı da koyarsak, Dolar/TL’nin son işlemi 6.04’ü baz alarak, 31 Temmuz’a kadar BIST pay piyasasına SGMK enstrüman satışlarından 178 milyon dolar para aktarılacağını buluyoruz." değerlendirmesini yaptı.
QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı ise düzenlemenin dışarıdaki kar satışlarının Borsa İstanbul'da hissedilmemesine ve son birkaç günlük kazanımların korunmasına yol açabileceğini belirtti.