Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Beş Türk fintech küresele açılacak

Beş Türk fintech küresele açılacak

Hackquarters Kurucusu Kaan Akın, mayıs ayında başlatılan Visa İnovasyon Programı'nın Türk fintechlere küresel pazarda önemli kapılar açacağını söyledi.

Giriş: 10 Eylül 2019, Salı 13:45
Güncelleme: 10 Eylül 2019, Salı 13:51

Türk fintech girişimlerinin en önemli sorunlarından biri kuşkusuz ki, küresel pazara açılmak. Bu noktada küresel iş ortakları bulmak fintech girişimlerinin en büyük hayali. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Hackquarters Kurucusu Kaan Akın, Türkiye’de dijital ödeme ekosisteminde inovasyonu desteklemek ve hızlandırmak amacıyla mayıs ayında başlatılan Visa İnovasyon Programı’nın bu anlamda Türk fintechlere küresel pazarda önemli kapılar açacağını söyledi. Visa İnovasyon Programı’na toplam 128 fintech'in başvurduğunu belirten Akın, başvurular arasından seçilen fintechleri ise Glocalzone, Kobaküs, Manim, Global Miles ve Masraff olarak sıraladı.

VISA'NIN GLOBAL İŞ AĞINDAN YARARLANACAKLAR

Hackquarters'ın girişimler için inovasyon hızlandırıcısı olarak projede yer aldığı bilgisini veren Akın, programda fintechlerin, tasarım odaklı düşünme programlarıyla ürün ve hizmetlerine değer kattıklarını, girişim ve iş modellerini geliştirmek üzere eğitimler aldıklarını ve en önemlisi de Visa’nın global iş ağından yararlanacaklarını söyledi. Visa İnovasyon programının fintech ağırlıklı bir program olduğunu kaydeden Akın, Visa'nın fintech girişimcilerini destekleyebilecek çok büyük bir markası ve ilişki ağının olduğunu belirterek, "Visa dünyada bir çok banka ve marka ile işbirliği içinde. O yüzden bir Türk fintech şirketi Visa ile çalışmaya başladığında dünyada bir çok kapı hızla açılabiliyor" dedi.

128 FINTECH BAŞVURDU

Programa 128 fintech başvurusu olduğunu belirten Akın, bunlardan 5 tanesini programa dahil ettiklerini söyledi. Programda yer alan fintechlerden birinin Dubai'de bir programa kabul edildi bilgisini veren Akın, bir diğer girişime de yatırım turunu kapatmak üzere olduklarını ifade etti. Bugüne kadar iş hukukundan finans altyapısına kadar bir çok alanda 24 tane eğitim yaptıklarını vurgulayan Akın, program sonlarına gelmek üzere olduklarını ve ekim ayı sonunda bir demoday yapacaklarını kaydetti. Girişimcileri Visa'nın global ekipleri ve yatırım fonuyla da bir araya getirdiklerini kaydeden Akın, "Umarım yakın zamanda onların finansal kaynaklara erişmelerine de destek olabileceğiz. Bu büyük avantaj. Örneğin siz Romanya'da iş yapabilecek bir şirket olabilirsiniz ama bankalar sizi tanımaz. Ama yanında bir Visa logosu koyduğunuz zaman, Visa benim müşterim, iş ortağım dediniz zaman 1-0 ileride başlıyorsunuz " diye konuştu.

AMAÇ FINTECH EKOSİSTEMİNİ BESLEMEK

Programın amacının, Türkiye’nin fintech ekosistemini beslemek ve zenginleştirmek olduğunun altını çizen Akın program ile hedeflenenleri ise Türkiye’de kartlı ödemeler pazarının büyümesine destek olmak, Visa İnovasyon Programı’ndan çıkan lokal çözümleri yurtdışına açmak olarak sıraladı. Program kapsamında şeçilen fintechlerin şu ana kadar 24 ayrı eğitime katıldığını belirten Akın, program sonuna kadar 25 eğitim modülünü tamamlayacaklarını kaydetti. Akın, programa şeçilen fintechlerin şu ana kadar “Konsept Doğrulama”, “Data Güvenliği” “PR for Startups”, “Tasarım Odaklı Düşünme”, “Dijital Pazarlama”, “Finansal Planlama”, “Konuşma, Sunum ve Müzakere Becerileri” konularında eğitimlere ve seminerlere katıldıklarını sözlerine ekledi. Fintechlerin Visa ve Hackquarters ekipleri ile beraber yol haritaları üzerinden haftalık bazda bir araya gelerek ilerlediklerini söyleyen Akın, "Katılımcı fintechleri partnerlerimiz ile bir araya getirmeyi de son derece önemsiyoruz; bu sayede gerçekten Visa İnovasyon Programı hedeflediği gibi bankalar ve fintechler arasında bir köprü görevi üstleniyor. Ekim ayında fintechlerin girişimlerini bankalara tanıtmaları için görüşmeler organize edeceğiz" diye konuştu.