BETAM: İşsizliği istihdam ve işgücündeki düşüşler azalttı
BETAM'ın "işsizlik istihdam ve işgücünde düşüşler sonucu azaldı" başlıklı raporuna göre, Mevsim etkilerinden arındırılmış kadın işsizlik oranı Haziran'dan Temmuz'a istihdamda görülen 17 binlik artış ve işsizlikte 86 binlik azalışın sonucu 0,6 yüzde puan azalarak yüzde 13,1'e geriledi. Erkek işsizlik oranı ise istihdamda 165 binlik, işsizlikte 27 binlik azalışların sonucu 0,1 yüzde puan azalarak yüzde 8,6'ya düştü. Bu gelişmeler sonucunda işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı 0,5 yüzde puan azalışla farkı yüzde 4,5'e gerilediği belirtildi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Araştırma Görevlisi Hamza Mutluay ve Araştırma Görevlisi Mehmet Cem Şahin tarafından hazırlanan "İşsizlik istihdam ve işgücünde düşüşler sonucu azaldı" başlıklı İşgücü Piyasası Görünümü: Eylül 2022 notunu yayımladı.
Buna göre, İstihdamda 148 binlik azalış ile birlikte işsiz sayısında 113 binlik azalış işgücünü 262 bin azalttı, genel işsizlik oranı da Haziran’dan Temmuz’a 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine geriledi.
İstihdam ve işgücünde gerileme
Mevsim etkilerinden arındırılmış aylık verilere göre istihdam edilenlerin sayısı Haziran’dan Temmuz’a 148 bin azalarak 30 milyon 608 bin kişi olarak kaydedildi, işsiz sayısı da 113 bin azalarak 3 milyon 445 bine, bunun sonucunda da işgücü 262 bin azalarak 34 milyon 52 bine geriledi. İşsiz sayısı 113 bin azalırken işsizlik oranı Haziran’dan Temmuz’a 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine indi. Raporda, Haziran işsizlik oranının yüzde 10,3’den yüzde 10,4’e revize edildiği de hatırlatıldı.
Alternatif işsizlik oranlarındaki gelişmeler
Alternatif işsizlik oranları, işgücü arzından yeterince faydalanılamayan eksik istihdam ya da işgücü dışına çıkmış ama aslında çalışmak isteyen ve çalışmaya hazır kişileri de içeriyor.
Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre “Genel işsizlik oranı” Haziran’dan Temmuz’a 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine geriledi. Buna karşılık işgücünden çıkışların potansiyel işgücünü artırması sonucunda “İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı” 0,8 yüzde puan artarak yüzde 18,0’e yükseldi. “Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı” ise Mayıs’dan Haziran’a yüzde 15,7’den yüzde 14,0’a gerileyerek aziran’dan Temmuz’a ise 1,1 yüzde puanlık artışla yüzde 15,1’e yükseldi. Son iki alternatif işsizlik oranın bileşiminden oluşan “Atıl işgücü oranı” ise yüzde 20,5’den yüzde 22,5’e 2,0 yüzde puan arttı.
Sektörel istihdama dair açıklama
Bilindiği üzere TÜİK İşgücü istatistiklerini Ocak 2021'den itibaren üç aylık ortalamalar yerine aylık olarak yayımlamaya başlamıştı. Ancak işgücü istatistiklerinin aylık yayımlanmaya başladığı tarihten bu yana sektör istihdamlarında üç aylık ortalamalara kıyasla ekonomik gidişattan tamamen kopuk aşırı artış ya da azalışların ortaya çıktığı görüldü. 2021 dördüncü çeyrek işgücü istatistiklerinin yayımlandığı 15 Şubat'ta TÜİK HİA istatistikleri ile ilgili bir duyuru yaparak bundan böyle sektör istihdam rakamlarının aylık olarak yayımlanmayacağını açıkladı.
Erkek işgücü ve istihdamında şiddetli düşüş
Nisan ve Mayıs aylarında 541 binlik artış kaydeden kadın istihdam seviyesi Haziran 2022’de 2 bin azaldı, Temmuz’da ise 17 binlik sınırlı bir artış gösterdi. İşsiz sayısında bir önceki aya kıyasla 86 binlik azalış gerçekleşti. Bu gelişmeler ışığında kadın işsizlik oranı yüzde 13,7’den yüzde 13,1’e geriledi. Temmuz’da erkek istihdamı 165 bin azalırken işsiz sayısı 27 bin kişi azaldı, erkek işsizlik oranı da işgücündeki düşüşün istihdamdaki düşüşten daha yüksek olması sonucu yüzde 8,7’den yüzde 8,6’ya geriledi.
Nisan ve Mayıs aylarında toplam 1,6 yüzde puanlık artış gösteren kadın istihdam oranı Haziran 2022’deki 0,1 yüzde puan azaldı, Temmuz’da ise değişmeyerek yüzde 30,3’de sabit kaldı. Erkek istihdam oranı ise 0,6 yüzde puanlık azalışla Temmuz’da yüzde 64,6 seviyesine geriledi. Erkek isitahdam oranının Mayıs'tan bu yana düşüşte olduğu dikkat çekti.