Bloomberg HT Haberler BETAM: Konutta balon sıkı para politikası ile söndü

BETAM: Konutta balon sıkı para politikası ile söndü

  • Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi BETAM tarafından hazırlanan analizde pandemi sonrasında ülkenin her bölgesinde konut balonu oluştuğu ve bu balonların önemli bir kısmının sıkı para politikası ile sönmeye başladığını gösterdi.

  • 2010 ile 2025 yılları arasındaki zaman dilimi baz alınan analize göre, toplamda 23 kez konut balonu oluştu, en çok balon kıyı şeridinde görüldü.

Giriş: 09 Mayıs 2025, Cuma 15:12
Güncelleme: 09 Mayıs 2025, Cuma 15:12

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, Dr. Gökhan Güneş tarafından hazırlanan "Türkiye’de konutta fiyat balonları" başlıklı araştırma notunu yayımladı.

Bu araştırmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2010 Ocak-2025 Mart arasında bölge düzeyinde yayınladığı konut fiyat endekslerini enflasyondan arındırarak incelendi.

Analiz, pandemi sonrasında ülkenin her bölgesinde konut balonu oluştuğunu ve bu balonların önemli bir kısmının sıkı para politikası ile sönmeye başladığını gösterdi.

Raporda, "TCMB’nin takip ettiği 19 bölgenin verilerine göre sadece Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan (TRA) içeren ve Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri (TRB) içeren bölgelerde konut balonunun devam ettiği, diğer bölgelerde ve ülke genelinde ise konut balonlarının söndüğü söylenebilir" ifadeleri yer aldı.

Veriler bölgeler incelendiğinde 2010 Ocak-2025 Mart arasında toplamda 23 kez balon oluştuğunu ortaya koydu. Analiz edilen dönemdeki balon sayıları incelendiğinde en fazla balonun üç kez olmak üzere İstanbul'da olduğunu gösterdi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye bölgelerinde iki kez balon görülürken diğer bölgelerde birer adet konut balonu gözlemlendi.