BETAM: Son çeyrekte büyüme beklentisi yüzde 6,6
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, 2021 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH'nin yüzde 6,6 oranında büyümesini bekliyor. Dördüncü çeyrek büyümesi tahminler doğrultusunda çıkarsa yıllık büyüme yüzde 10'unun üzerinde öngörülüyor.
BETAM yıllık büyümeyi yüzde 10'nun üzerinde öngörüyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Uğurcan Acar tarafından hazırlanan “Dördüncü Çeyrekte Yüksek Büyüme” başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Şubat 2022 notunu yayımladı.
Buna göre, kesinleşen Ekim, Kasım ve Aralık ayı GSYH öncü göstergeleri ile yapılan hesaplamalara göre 2021 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin yüzde 6,6 oranında büyümesi bekleniyor. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yapılan hesaplamalarla 2021 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1,7 büyüyeceğini öngörüyoruz.
Bu çeyrekte ekonomik büyümenin üç kaynağı olduğu görülüyor: Yıllık bazda hizmetlere olan talepte meydana gelen artış, net dış ticaret ve sanayi üretimi.
IMF, Türkiye’nin 2021 yılı büyümesi için tahminini yüzde 5,8’den yüzde 9’a yükselttiğinin hatırlatıldığı notta, dördüncü çeyrek büyümesi tahminine yakın çıkarsa 2021 yılı büyümesi yüzde 10’un üzerinde olacağına dikkat çekildi. Bununla birlikte düşen vergilere karşın artan kamu harcamalarının bütçe açığı ve enflasyon riskini beraberinde getireceğine vurgu yapıldı.
Hükümetin mal alımı patladı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2021 yılının dördüncü çeyreğinde yatırım öncü göstergelerinde artışlar gözlemleniyor. Kamu yatırım harcamalarının çeyreklik bazda yüzde 17 artması bekleniyor.
Yıllık bazda ise kredilerdeki yüzde 10’luk azalışla karşın, sanayi üretiminde yüzde 13,5, kamu yatırım harcamalarında ise yüzde 23,4 artış bekleniyor.
Son çeyrek için yapılan önceki tahminlerde kamu yatırımlarının azalacağı belirtmişti. Fakat Aralık ayında hükümetin mal ve hizmet alımları ile sermaye giderlerinde patlama yaşandığı görüldü.
2021 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla bazı tüketim öncü göstergesinde küçülme bekleniyor. Çeyreklik bazda konut kredilerinde yüzde 6,4, ÖTV’de ise yüzde 6,8 azalma bekleniyor. Son çeyrek için yapılan ilk tahminde ithalatın da azalacağı öngörülmüştü. Ancak Kasım ve Aralık ayı verilerinde ithalat kalemlerinin arttığı görüldü.
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında ÖTV’nin üçte bir oranında, ithal tüketimin ise beşte bir oranında azalması bekleniyor. Kamu tüketim harcamalarının yüzde 8,7 oranında artacağı hesaplanıyor.
İthalattaki düşüş hız kesti
2021 yılının dördüncü çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret rakamlarına bakıldığında ihracatın yüzde 4,4, ithalatın ise yüzde 2,6 artacağı hesaplanıyor. Uzun süredir devam eden ithalattaki azalışın bu çeyrekte durduğuna dikkat çekildi.
Bir önceki yılın aynı çeyreğine oranla bakıldığında ise dış ticaret dengesi lehine ihracatın yüzde 15,2 artmasını, ithalatın ise yüzde 5,4 azalması bekleniyor.