Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden istihdam kayıpları yaşayan mavi yakalı işçilere umut vaat ederek göreve gelmişti. Ancak koronavirüs kaynaklı olarak yaşanan ekonomik kriz, Biden'in sanayi kesiminde istihdamı artırma planını tehlikeye sokuyor.

Geçen sene sanayide istihdam duraksamış, Ocak ayında yeniden yükselişe geçmişti. İmalat sanayinde 1979 yılının Haziran ayında zirve görülmesinin ardından her resesyon döneminde bu trend sürdü.

Biden koronavirüsün yarattığı etkileri gidermek için 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketiyle uzun vadeli ekonomik programını devreye alma çalışmalarına başlarken imalat sanayi ise zorlu görünümünü koruyor.

İşverenler Covid-19 önceki döneme kıyasla 582 bin kişinin işine son verdi. ABD'nin en büyük alüminyum üreticisi Alcoa geçen yıl 50 seneden fazla faaliyet gösteren, 700 çalışanın bulunduğu bir tesisini kapattı.

Kağıt üreticisi Georgia-Pacific, Ocak ayında Easton, Pennsylvania'daki tesislerini kapatacağını duyurdu. Mart ayından bu yana şirkette 190 kişinin de işine son verildi.

Biden dün yaptığı konuşmada zorluklara değinerek "Amerikalılar acı çekiyor, birçok insan zor dönemden geçiyor" değerlendirmesini yaptı.

Caterpillar gibi şirketler öngörülemez bir ortamda planlar yaparken Wall Street analistleri bu şirketin en az 2025 yılına dek pandemi öncesi satış seviyelerine ulaşamayacağını düşünüyor.

Sanayi sektöründe kesintinin ne kadar devam edeceği ise belirsiz. Fed verilerine göre ülkede Aralık ayında imalat sanayi üretimi önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3.6 düşmüştü.