Biden, Asya ziyaretiyle ne hedefliyor?
ABD Başkanı Joe Biden'in Güney Kore ve Japonya'yı kapsayan Asya gezisi başladı. Göreve geldikten sonra ilk Asya gezisine çıkan Biden'ın ağırlıklı olarak Çin ve Kuzey Kore'ye karşı Asyalı müttefikleriyle işbirliği mesajları vermesi bekleniyor.
ALİ ÇINAR - CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ
ABD Başkanı Joe Biden'ın, 'ABD Başkanı' sıfatıyla ilk Asya gezisi başladı.
Gezide özellikle Çin ve Kuzey Kore'ye karşı ses getirecek mesajlar verilmesi bekleniyor.
20-22 Mayıs arasında Güney Kore'de bulunacak olan Başkan Biden, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile ikili temaslarını gerçekleştirdikten sonra Güney Kore'de Samsung ve Hyundai fabrikalarını gezecek. 22-24 Mayıs arasında ise, Japonya, Avustralya ve Hindistan'ı içeren Dörtlü müttefikler zirvesi ve Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'ne katılacak.
Biden'ın Asya gezisi için öne çıkan konular şöyle sıralanıyor
Ukrayna
Biden'in gezisinin odak noktası Güney Kore ve Japonya ile ilişkiler ve Çin ve Kuzey Kore'ye karşı alınacak tutum olsa da, Ukrayna'daki savaş da gündemde ilk sıralarda yer alacak.
Japonya ve Güney Kore, Rusya ekonomisini daha fazla izole etmek amacıyla ihracat kontrolleri uygulayan ülkeler arasında yer alırken, Biden savaşın neden olduğu tedarik zinciri ve ekonomik sorunları ele alma çabalarının altını çizmek için Seul'de iş dünyası liderleriyle görüşecek.
Ulusa Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna'daki çatışma ile Biden yönetiminin Hint-Pasifik'teki politikalarının iç içe olduğunu açıklamıştı.
Ekonomik işbirliği
Biden'ın Asya'dayken gündeminin önemli maddesi de Asyalı müttefikler ile yeni bir ekonomik çerçeve sunarak küresel düzeydeki enflasyon ile mücadele ve tedarik zinciri sorunlarını masaya yatırmak olacak.
Başkan Biden, Tokyo'dayken, dijital ekonomiyi düzenleme, tedarik zincirlerini destekleme ve temiz enerji ve altyapı yatırımlarını artırma çabalarını özetleyecek olan "Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi" içinde tüm konular ele alınacak.
Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan gazetecilere verdiği demeçte, "Bu ziyarete, zamanımızın güvenlik ve ekonomik zorluklarına karşı koyabilmek için gerekenlere sahip olmamızı sağlayacak güçlü bir gerekçeyle çıktığımızı düşünüyoruz." dedi.
Kuzey Kore
Biden yönetimi, Kuzey Kore'nin kışkırtıcı bir balistik füze veya nükleer test yapma olasılığına hazırlandığını açıkladı. Sullivan, Biden yönetimin her türlü provokasyona hazır olduğunu vurgulayarak, ABD'nin müttefiklerini savunmaya ve tehditlere kararlı bir şekilde yanıt vermeye kararlı olduğunun altını çizdi.
Çin
Biden'ın ziyareti ABD'nin Asya'daki müttefikleriyle bağlarını derinleştirmek için kullanacağı ve Çin'in bölgedeki ekonomik ve askeri etkisine karşı koymaya çalıştığı biliniyor.
Başkan Biden, Çin'i ABD'nin en ciddi ekonomik rakibi olarak görürken, Çin'i haksız ticaret uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştiriyor. Biden yönetimi, Çin'in Tayvan yakınlarındaki askeri faaliyetleri konusunda da tedirgin.
Biden yönetimi, önceki başkan Trump'a göre, Çin ile fazla çatışmamaya özen gösterirken, gelecek haftalarda Başkan Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in telefonda görüşme ihtimali olduğu da belirtildi.
Hindistan
Başkan Biden, Japonyada düzenlececek Quad (Dörtlü İttifak Liderleri) toplantısında Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşecek.
Hindistan son günlerde kendi arzıyla ilgili endişelerini öne sürerek buğday ihracatını yasaklarken, Rusya'ya karşı yumuşak tavrından dolayı Biden yönetiminin rahatsız olduğu biliniyor.