Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, Tayvanlı çip üreticisi TSMC’nin ülkeye yapacağı üç katına çıkararak ABD tarihinde yapılan en büyük yatırımlardan biri olacak şekilde 40 milyar dolara çıkaracağını açıklamasının ardından şirketin Arizona’daki fabrikasını ziyaret edecek.

Yapılacak yatırımın, başkanlığının ilk döneminde tedarik zinciriyle ilgili sorunların ABD ekonomisi üzerinde olumsuz etkisini yaşayan Biden için önemli bir kazanım olduğu belirtiliyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Biden’ın Phoenix’teki tesisi ziyaretinde ABD’de teknoloji üretimini desteklemek adına Apple CEO’su Tim Cook, TSMC Kurucu Ortağı Morris Chang, çdiğer bir çip üretim firması olan Micron Technology Başkanı Asanjay Mehrotra ve NVIDIA CEO’su Jensen Huang katılacağı belirtildi.

Apple ve NVIDIA'nın en büyük tedarikçisi

12 milyar dolarlık tesisin 2024 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük çip üreticisi olan TSMC aynı zamanda ABD’de Apple ve NVIDIA gibi donanım üretim devlerinin de en büyük tedarikçisi konumunda.

TSMC mevcut tesise yakın bir bölgede 2026 yılına dek ikinci bir tesis inşa edeceğini ve burada gelişmiş N3 çiplerinin üretileceğini belirtti. Şirket mevcut tesiste de daha önce açıklanandan daha ileri teknolojiye sahip çipler üretileceğini kaydetti.

TSMC’nin Arizona’da iki tesise ayırdığı toplam yatırım miktarı 40 milyar doları bulurken bu rakam şirket tarihinin ülke dışındaki en büyük yatırım ve ABD tarihinde yapılan en büyük dış yatırımlardan biri olma özelliğini taşıyor.

Şirket, tamamlandığında iki tesisin çip üretimi için gerekli disk plakalarından yıllık yaklaşık 600 bin üreteceğini ve bu ürünlerin son kullanıcı değerinin 40 milyar dolara karşılık geleceğini açıkladı.

Öte yandan çip üretiminin yoğun su gerektiren bir süreç olması ve büyük kısmı çölden oluşan Arizona’nın artan oranda su kıtlığıyla mücadele etmesi nedeniyle endüstriyel bir su geri kazanım tesisi inşa edileceği de belirtildi.

10 bin yüksek teknoloji istihdamı hedefleniyor

Şirket Phoenix’te inşa edilen fabrikaların 4 bin 500’ü TSMC bünyesinde olmak üzere 10 bin yüksek teknoloji istihdamı sağlayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Biden pandemi döneminde yaşanan tedarik sıkıntıları nedeniyle araçlar ve diğer teknolojik ürünler için yaşanan çip kıtlığıyla son dönemde yerel çip üretimini artırmanın yollarını arıyordu.

Geçtiğimiz yıl Beyaz Saray tarafından tedarik sorunlarıyla ilgili yayımlanan bir raporda ABD’de çip üretiminin küresel üretimin sadece yüzde 12’sini oluşturduğu, bu rakamın 20 yıl önce yüzde 37 olduğu kaydedilmişti.

Akıllı cep telefonları ve arabalardan savaş uçaklarına kadar teknolojinin birçok alanında kullanılan çip sektöründe Tayvan’ın baskın konumu, özellikle Çin’in son dönemde ada üzerindeki egemenlik iddialarını askeri baskıyla desteklemesiyle endişe kaynağı haline gelmişti.