Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, seçim vaatlerinden biri olan “Amerikan ürünü al” (Buy American) çerçevesinde yerli üreticileri, işletmeleri ve işçileri destekleyecek bir kararname imzaladı.

Kararname ile birlikte federal hükümet harcamalarının Amerikalı işçiler tarafından üretilen Amerikan yapımı ürünlere yönlendirileceği garanti altına alınarak, şirketlerin yerel üretim yerine ülke dışında üretime yönelmelerine neden olan açıklar kapatılmış oldu.

Federal hükümet harcamalarının Amerikan işçileri ve üreticilerini desteklemek için güçlü bir araç olduğu vurgulanırken sadece federal kontratların 600 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

Kararnameyle birlikte hangi değişiklikler yapıldı?

  • Kurumları, yerel ürünlerin nasıl hesaplandığı ve yerel ürün kotalarının artırılmasıyla ilgili halihazırdaki açıkları kapatmaya yönlendirme.
  • Başkanlık Yürütme Ofisine Amerika’da üretim politikasından sorumlu olacak yeni bir üst düzey lider atanması.
  • Yerel üretim kanunda gereksiz muafiyetler üzerindeki denetimin artırılması.
  • Kurumların, iş sektörü ve yerel üreticiler arasında yeni kontrat fırsatları yaratmak amacıyla aracı rol üstlenmesi.
  • ABD limanları arasında sadece ABD bayraklı gemilerin nakliyat yapabilmesine olanak tanıyan Jones Act’in güçlü bir şekilde desteklenmesi.
  • Yerel üretim yasasından yararlanan şirketlerin farklı kurumlar tarafından çapraz denetime tabi olması.

Kararnameyi imzalamadan önce yaptığı açıklamada, “Bir önceki yönetimde federal hükümet kontratlarının yüzde 30’u yabancı şirketlere verildi. Bizim yönetimimizde bu değişecek.” diyen Biden, böylelikle küçük işletmelerin ve üreticilerin önem kazanacağını vurguladı.

Biden, toparlanma programı kapsamında, Amerikan ürünlerini almak için milyarlarca dolar yatırım yapacaklarını ve böylece altyapıyı da modernize edeceklerini belirterek, "Bu da milyonlarca iyi maaşlı işin yaratılması, Amerikan çeliğinin kullanılması, yolların, köprülerin ve limanların yeniden yapılması, Amerikan teknolojisinin kullanılması ve bunların hepsinin iklimsel olarak sürdürülebilir olması demek." diye ekledi.

Daha önce ne olmuştu?

Biden, seçim manifestosunda “orta sınıfı” güçlendirmeyi hedeflediğini açıklamasının ardından, “Buy American” (Amerikan ürünü satın al) kampanyasıyla yerli üretimi destekleyeceğini dile getirmişti.

Biden başkan olması halinde, üretimi ABD’de gerçekleştirilen mal ve hizmetlerin hükümet tarafından satın alınması için 400 milyar dolarlık bir fon ayıracağını ve 5 milyon kişilik yeni iş alanları yaratacağını söylemişti.

Küçük işletmelere devlet olarak destek olacağı sözünü veren Biden, ayrıca saati 7,25 dolar olan asgari ücreti 15 dolara çıkaracağı vaadinde de bulunmuştu.