Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Biden yönetiminin Çin ile ilk doğrudan resmi teması sert tartışmaların yaşandığı toplantıyla başladı.

Alaska’da gerçekleştirilen zirvede iki taraf da insan hakları, ticaret ve dış politika alanında birbirlerine sert eleştiriler getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in desteklediği grupların üstlendiği siber saldırıları ve Pekin yönetiminin Müslüman azınlıklara yönelik baskılarını masaya getirdi. Blinken Çin’in adımlarının “kurallara dayanan küresel düzeni tehdit ettiğini” belirtti.

Çin Politbüro Üyesi Yang Jiechi ise bu suçlamaya “Batılı uluslar küresel kamuoyunu temsil etmiyor” yanıtını verdi ve ABD’nin “siber saldırıların şampiyonu olduğu” açıklamasını yaptı. Zirvede ilginç anlar da yaaşandı. Kameralar dışarı çıkarılırken Yang ABD delegasyonuna “Umduğunuz diyalog geliştirme yönteminiz bu mudur” çıkışını yaptı.

ABD Dışişleri ise iki tarafa açılış konuşmaları için kısa bir süre verildiğini ancak Yang’ın bu süreyi oldukça aştığına dikkat çekti. Öte yandan Biden yönetimi ilişkilerin gerildiği bir başka süper güç Rusya’ya karşı da adım atmaya hazırlanıyor. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Rusya’dan Almanya’ya uzanan Kuzey Akım 2 boru hattının inşasının durdurulması için Biden yönetimi ek yaptırımlar getirmeyi planlıyor.