Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, 2,25 trilyonluk yeni harcama planını açıkladı fakat hem Cumhuriyetçiler’den hem de Demokratlar içinden gelen muhalefet ile karşı karşıya.

Cumhuriyetçiler vergi artışları konusunda Biden’ın planını eleştiririrken Demokratlar içerisindeki progresifler ise paketin yeterince büyük olmadığından şikayetçi.

Biden’ın harcama paketine olan muhalefet düşünüldüğünde, şu anki yönetim paketi iki ya da üç yasaya bölerek geçirmek zorunda kalabilir. Paketin bazı bölümlerinin Senato’dan geçebilmesi için Cumhuriyetçiler’in desteği gerekirken, bazı bölümler içinse sadece Demokratlar’ın oyu yeterli.

"Bu miktar yeterli değil"

Biden ise konuyla ilgili, “Şu anki bölünmüşlük, bizi gelecek için doğru olan şeyi yapmaktan alıkoymamalı. Bu paketi geçirmek isteyen her Cumhuriyetçi ile iyi niyetle pazarlık etmeye hazırız ama bu paketi geçirmemiz gerek” dedi.

Alexandria Ocasio-Cortez gibi öne çıkan isimler Biden’ın planını takdir ederken, yine de harcama miktarının yetersizliğine dikkat çekerek, “Biden yönetiminin ortaya koyduğu gibi bir vizyonunuz olsa dahi, benim endişem 8 yıllık bir süreçte yönetimin bu vizyon için 2,25 trilyon dolar harcama yapması. Bu miktar yeterli değil” dedi.

Demokratlar yasa taslağı üzerinde halihazırda çalışmaya başlarken, Nancy Pelosi Temsilciler Meclisi’nden paketin geçirilmesi için 4 Temmuz’u son tarih olarak belirledi.

Harcama paketinin detayları

Biden’ın planı ülkeyi iklim krizi ve Çin’in otoriterliğiyle ilgili sorunlara karşı bütünleştirmeyi hedefliyor. Dört kademeden oluşan sekiz yıllık yatırım planı ulaşım için 620 milyar dolar harcama öngörürken temiz su ve hızlı internet gibi altyapı projeleri içinse 650 milyar dolarlık bir harcama yapılacağına değiniyor.

Paketin 580 milyar dolarlık kısmıyla Amerika’daki üretimi güçlendirmeyi amaçlayan Biden, 400 milyar dolarlık kısım ile de yaşlı ve engellilerin bakımını iyileştirmeyi hedefliyor.

Yapılan açıklamada, planlanan yatırımların önümüzdeki 15 yıldaki vergi artışlarıyla sağlanacağı belirtildi.

Planla beraber ABD kurumlar vergisinin yüzde 21’den yüzde 28’e çıkarılması ve şirketlerin küresel kârlarına da yüzde 21 oranında asgari vergi getirilmesi öngörülüyor.