Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden’ın ekonomik gündeminin geleceği büyük ölçüde, Demokratların ılımlı ve yenilikçi kanatlarını hedefine çekmek için verdiği sözlerin ayrıntıları ile boğuşan Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi’nin çabalarına kalmış durumda.

Demokratların sadece üç oy farkla önde olduğu Temsilciler Meclisi’nde, Pelosi’nin oldukça yoğun olan Eylül ayı gündemi, 4 trilyon dolarlık vergi ve harcama paketini, siyasi anlamda yıkıcı olabilecek hükümet kapanmasını ve yine yıkıcı olabilecek olası Hazine temerrüdünü içeriyor.

Pelosi’nin kendi partisi içindeki önemli yasama konularını ve birbirine rakip talepleri nasıl yöneteceği Biden’ın başkanlığını ve son kez yürütmekte olduğu sözcülük görevini şekillendirecek. Önümüzdeki iki hafta boyunca yürütülecek acil strateji çok riskli olacak.

Paketin 27 Eylül'den önce geçmesi zor görünüyor

Pelosi ve ekibi, Biden’ın ekonomik gündeminin bir parçası olan ve Senato’nun halihazırda onayladığı 550 milyar dolarlık yeni altyapı harcamalarının 27 Eylül’deki oylaması için ikna etmeye odaklanmış durumda. Bu, sosyal politikalar, iklim ve diğer programları içeren 3.5 trilyon dolarlık daha geniş paket Senato’dan geçene kadar, partisinin ilerici kanadına verdiği sözü tutamamanın ağır bir bedeli olarak değerlendiriliyor.

Bu paketin 27 Eylül’den önce Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçmesi, Biden’ın ekonomik gündeminin bazı temel başlıkları konusunda her iki meclisteki Demokrat üyeler arasında süregelen anlaşmazlıklardan dolayı zor görünüyor.

Pelosi vergi ve harcamalar paketini Temsilciler Meclisi’nde 1 Ekim’den önce oylatmayı planlıyor, ancak bu zaman dilimi altyapı tasarısına muhalif yenilikçileri ikna etmeye yetmeyecek.