Advertisement
HABERLER ABONE OL

ALİ ÇINAR- CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

Biden yönetiminden bugün yapılan açıklamada, Başkan Biden'ın Mısır, Irak ve Ürdün ile birlikte Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılmak için 13-16 Temmuz tarihlerinde Orta Doğu bölgesini ziyaret edeceği duyuruldu.

Bu ziyaret çerçevesinde İsrail ve Suudi Arabistan’a da ziyarette bulunacak olan Biden'ın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşüp görüşmeyeceği merak konusu.

Vaşington'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği, Biden ve Suudi Veliaht Prensinin "resmi görüşmeler" yapacağını açıkladı. Ancak, Beyaz Saray’dan konu hakkında resmi olarak bir açıklama gelmedi.

Biden, seçim kampanyası döneminde Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi sonrasında Suudi Arabistan’a karşı sert açıklamalarda bulunarak, krallığı "Parya" olarak nitelendirmişti. Biden, Suudi Arabistan konusunda sorulan sorulara, "İnsan hakları konusundaki görüşümü değiştirmeyeceğim. Ama ABD Başkanı olarak benim işim, eğer yapabilirsem barışı getirmek." demişti.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusundaki görüşlerinin sabit olduğunu dile getirerek, Biden’ın gerçekleştireceği gezide diplomasiye odaklanılacağı ve gezinin amacının Orta Doğu’da barış ve refah olduğunu söyledi.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise, Suudi Arabistan'ın terörle mücadele, Yemen'deki savaş ve enerji üretimi gibi konularda bölgedeki kilit ortak olduğunu açıkladı. Diğer taraftan, ABD Kongresi’nde Biden'ın ziyareti konusunda farklı tepkiler gelmeye başladı. Senatör Dick Durbin, Biden'a “Suudilere güvenemeyeceğini” söyleyeceğini dile getirdi.