Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin tespitine ilişkin görüşmelerle ilgili, "Ben görüşmeleri ilk haftada bitirme kararındayım. Olur gibi görüyorum. İlk görüşmede değil de bir hafta içinde, haftanın başında ve sonunda görüşürüz" dedi.

Bakan Bilgin, kabine toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bilgin, asgari ücretin tespitine ilişkin aralık ayının sonunu bekleme niyetinde olmadıklarını belirterek, "Aralık ayının başında başlarız, 1-2 hafta içinde bitiririz. Bu sefer erken bitirme eğilimindeyiz. Çünkü taraflarla, sosyal ortaklarımızla görüşüyoruz. Onlarla bir uzlaşma noktasına doğru gidiyoruz. Araştırmamızın ilk verileri de onlarla uzlaşabileceğimiz yönünde" diye konuştu.

"İşverene destek vermeyeceğiz, işçilere destek vereceğiz"

Bakan Bilgin, asgari ücrette işverene sağlanan 75 liralık destek anımsatılarak, bu dönemde nasıl bir yol izleneceğinin sorulması üzerine de "O daha önce Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği bir karardı. Uygulandı ve bitti. İşverene destek vermeyeceğiz, işçilerimize destek vereceğiz" dedi.

Bilgin, işçiye verilecek desteğin nereden karşılanacağına ilişkin soruya da "Onu bilmiyorum, nereden verirsek. Doğrudan doğruya belirleyeceğimiz rakamın seviyesine göre, miktarına göre. Bütçeden aktarılan veya başka bir şekilde" diye cevap verdi.

"Anket sonuçları Çarşamba günü gelecek"

Ayrıca asgari ücretin tespiti için yapılan anket sonuçlarının çarşamba günü sonuçlanacağını belirten Bilgin, "Önce Cumhurbaşkanı'mızla paylaşacağım. Muhtemelen bir sonraki kabinede araştırmanın sonuçlarını takdim ederim" diye konuştu.

Bakan Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın ilk 10-15 günde görüşmeleri sonlandırma ve 1 ay beklememe çağrısının sorulması üzerine, "Ben de ilk haftada bitirme kararındayım. Ben olur görüyorum. İlk görüşmede değil de bir hafta içinde; haftanın başında ve sonunda görüşürüz" dedi.

İlk resmi görüşme 1 Aralık'ta

İlk resmi görüşmenin 1 Aralık'ta yapılacağını belirten Bakan Bilgin, bir soru üzerine, "Yasalarımıza göre kademeli asgari ücret olmaz, bölgesel asgari ücret olmaz. İşletme büyüklüğüne göre asgari ücret olmaz" diye konuştu.

Bakan Bilgin, asgari ücretten gelir vergisinin alınmaması gibi bir formülün masada olup olmadığının sorulması üzerine de "Onu şimdi açıklamıyorum. Tabii biz çalışıyoruz, her ihtimali alternatifleri çalışıyoruz" dedi.

TAHSİN AKÇA

Aralık ayında başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücret üzerindeki vergileri yeniden düzenlemek için modeller üzerinde çalıştıklarına ilişkin açıklamanın ardından, iş dünyasından da bu yönde mesajlar geldi.

Son olarak İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrete enflasyon oranındaki zammı iş dünyasının, bu oranın üzerindeki zammı ise vergi yüklerinin azaltılmasıyla devletin karşılamasını önerdi.

Peki asgari ücret üzerindeki vergi yükü konusunda Türkiye nerede bulunuyor?

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Küresel Ücret Raporu'ndaki 42 ülkenin kıyaslamasına göre Türkiye, sigorta primi ve vergilerin brüt asgari ücretteki payı açısından ilk 5'te yer alıyor. Türkiye asgari geçim indirimi düşüldükten sonra geriye kalan gelir vergisi ve damga vergisi dikkate alındığında ücret üzerindeki yüzde 7 gelir vergisi ve yüzde 15 sigorta primi payı ile Fransa ile birlikte yüzde 22'lik oranı paylaşıyor. Ancak Fransa'da vergi ve prim yüzde 11'er oranla eşit paylaşılıyor.
AGİ iadesi sonrası 188 TL gelir

27 TL damga vergisi kesiliyor

Sadece vergi dikkate alındığında ise Türkiye, yüzde 7'lik oranla 42 ülke arasında 8'inci sırada yer alıyor. Sadece vergi dikkate alındığında yüzde 20 ile Ukrayna en yüksek kesintiyi yapan ülke, ardından yüzde 15'le Macaristan, yüzde 13'er oranla da Yeni Zelanda ve Rusya sıralanıyor.
Türkiye'de 3.577 TL'lik brüt asgari ücret üzerinde halen 456 TL Gelir Vergisinden 268 TL'lik Asgari Geçim İndirimi düşüldükten sonra kalan kısımda 187.8 TL AGİ sonrası Gelir Vergisi ve 27.1 TL de damga vergisi bulunuyor.