Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Macaristan Merkez Bankası Yardımcısı Barnabas Virag, merkez bankasının yeşil finansman stratejisiyle ilgili brifing toplantısında 2021 yılında yeşil mortgage sertifikası alımına başlayacağını söyledi.

Yeşil finansman planının sıkı para politikasını etkilemeyeceğini belirten Virag, 200 milyar Macar forinti büyüklüğünde yeşil mortgage sertifikası alacağını söyledi.

Yeşil Ev Programı çerçevesinde bankalara yüzde 0 faizle refinansman sağlayacağını belirten merkez bankası, bankaların müstakrizlere sabit yüzde 2,5 faizle kredi vermesini planlıyor. Programa dahil olan müstakrizler 70 milyon forint ve 25 yıl vadeye kadar borçlanabilecekler.

Macaristan parasal sıkılaşma döngüsüne girdiğini duyurmuştu

Haziran’da parasal sıkılaşma döngüsüne girdiğini duyuran Macaristan Merkez Bankası, gösterge faizi yüzde 0,6'dan yüzde 0,9'a çıkararak Avrupa Birliği'ndeki en fazla enflasyona sahip ülkedeki fiyat artışlarının önüne geçmeyi planlıyor.

Para politikasında sıkılaşmanın devam edeceğini belirten Macaristan Merkez Bankası, gelecekteki faiz kararlarının verilere dayalı olacağını ve bankanın faiz artırımı döngüsüne girdiğini belirtmişti.

Merkez bankası yaptığı açıklamada, "Para Politikası Kurulu, enflasyon görünümü bankanın hedefine ulaşıncaya ve enflasyondan kaynaklanan riskler dengelenene kadar faiz artırımına devam edecek" demişti.

İklim değişikliği ilk kez TCMB raporuna girdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mayıs sonunda yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nda ilk defa iklim değişikliğinden kaynaklanan finansal riskler ve çevreci finans konusunda çalışmasını yayımlamıştı.

Raporda “İklim değişikliği, uluslararası finansal kuruluşlarca finansal sistem için çeşitli riskler barındıran yapısal bir sorun olarak ele alınmaktadır” diye belirtilirken Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ile büyüme stratejisinden de bahsediliyordu.

"İklim krizinin sayısallaştırılması enflasyon hedeflemesi için kritik"

TSKB Başekonomisti Dr. Burcu Ünüvar da TCMB’nin öncellikle araştırma faaliyetleri içerisinde iklim krizinin etkilerini ele almasını faydalı bir başlangıç olarak gördüğünü belirtti.

Ünüvar, "İklim krizinin etkilerinin sayısallaştırılarak para politikası iletişimi içerisinde paylaşılması, bir toplumsal mutabakat rejimi olan Enflasyon Hedeflemesi için son derece kritik adımlardan biri olarak öne çıkıyor. Dünyanın ve ülkemizin ajandası iklim krizi ile mücadelede, merkez bankalarının rolünün giderek artacağına işaret ediyor." dedi.

"İklim değişikliği bir para politikası konusu haline gelecek"

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda da cuma günü bankanın para politikası tartışmalarında iklim değişikliğinin göz önüne alınacağını belirtmişti.

İklim değişikliğiyle önemli derecede ilgilendiklerini belirten Kuroda, “Doğal olarak, para politikaları tartışmalarında bu soruna karşı nasıl bir cevap vermeliyiz konusu konuşulan başlıklardan biri olacak” demişti.