Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Birleşik Krallık Büyükelçisi/ Chilcott: Türkiye ile ticaretimizi daha da geliştirmemiz mümkün olabil

Birleşik Krallık Büyükelçisi/ Chilcott: AB'den ayrıldığımızda Türkiye ile ilişkilerimiz daha özel olacak

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott Bloomberg HT'ye "Türkiye ile ticaretimizi daha da geliştirmemiz mümkün olabilir. AB'den ayrıldığımızda ilişkilerimiz daha da özel olacak" dedi

Giriş: 30 Ocak 2020, Perşembe 16:15
Güncelleme: 31 Ocak 2020, Cuma 10:57

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott Bloomberg HT’de Açıl Sezen’in sorularını yanıtladı. Chilcott, Brexit sürecini ve bu süreçten sonra İngiltere-Türkiye ilişkilerinin nasıl etkileneceğine dair açıklamalarda bulundu.

Yarın akşam Türkiye saati ile gece 2’de Avrupa Birliği’nden ayrılacaklarını belirten Chilcott, “ Artık toplantılara gitmeyeceğiz, Avrupa parlamentosunda üyemiz olmayacak. Yılın sonuna kadar 31 Aralığa kadar üye ülke olarak bize uygulanan bütün yükümlülükler ve kurallar uygulanmaya devam edecek. Geçiş dönemimiz olacak. Bu süre de bize Avrupa Birliği’yle yeni ayarlamaları müzakere etmemiz için zaman tanıyacak. Bu çok önemli bir süreç olacak. Benim olup biten hakkında kişisel hissiyatım nedir? Kendi ülkemi, referandumdan beri geçen son 3,5 yılı Brexit’te ne yapmaya karar vermekle geçirirken gördüm. Zorlu bir zaman yaşadık. Sizin de bahsettiğiniz gibi bu konu insanlarda güçlü duygular uyandırdı. Ancak aralık ayındaki genel seçimden sonra, ki bu seçimler siyasete açıklığı tekrar getirdi, hükümete parlamentoda güçlü bir çoğunluk sağladı, şimdi hükümet hedeflerini gerçekleştirebiliyor. Umuyorum ki bu geçen zorlu zamanlardan sonra siyasi tarafta yaşanan açıklık ülkeyi yeniden bir araya getirir” dedi.

Büyükelçi Chilcott’un konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

“Kanada ve AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına benzer bir serbest ticaret anlaşması istiyoruz”

“Avrupa birliğiyle 11 ayda serbest ticaret anlaşmasına varmak çok iddialı bir hedef. Ama avantajımız şu: Tam bir iş birliği tam bir uyum içindeyiz. Tarife ve kota yok. Bu, 3. Bir ülkenin en baştan Avrupa Birliği’ne girmesi gibi değil. İngiliz hükümeti bunu yapmaya istekli. Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde yeni ticaret kurallarını belirlemek istiyorlar. Açık bir şekilde belirttik biz yalnızca tek pazarı değil aynı zamanda gümrük birliğinden de ayrılıyoruz. Bu sebepten ötürü Kanada’nın Avrupa Birliği’yle arasında olan serbest ticaret anlaşmasına benzer bir serbest ticaret anlaşması istiyoruz. Bu bir ayrılıktır. Müzakereler nasıl ilerleyecek görmemiz gerekiyor fakat Londra bunu yıl bitmeden başarabileceğine inanıyor. Ve umuyoruz ki aynı siyasi istek Brüksel tarafında da olsun. Ki zamanında anlaşmaya varabilelim. Bizim birlikten ayrılmamıza olanak sağlayan ayrılma anlaşmasında iki taraf da bu zaman çizelgesinin arkasında durmuştu”

Türkiye ile olan ticaretlerinin yüzde 90’nın Gümrük Birliği üzerinden gerçekleştiğini söyleyen Chilcott, “Türkiye ile gelecekte olabilecek herhangi bir ticaret anlaşması, İngiltere ve Türkiye arasındaki, farklı ayarlamalar gerektiriyor. Gümrük Birliği’ndeki ayarlamalarının yerini alması için. Avrupa Birliği’nin kuralları şu şekilde: Türkiye 3’üncü taraflarla serbest ticaret anlaşması yapabilir. Ancak bunların Avrupa Birliği’nin bahsi geçen 3’üncü taraflarla olan anlaşmasını yansıtması gerekmektedir. Bu mantığa göre önce İngiltere ve Avrupa Birliği arasında bir ticaret anlaşması olmalı. Ardından bu kuralları alıp bunları Türkiye’ye uygulayabilelim. Evet haklısınız. Olayların gidişatı sizin söylediğiniz gibi olacak. Ve bunların yıl bitmeden hallolması gerekiyor” dedi.

"Türkiye ile ticaretimizi daha da geliştirmek mümkün olabilir"

"Şu anki ticaretimize bakarsanız yıllık 20 milyar doların üzerinde toplamda. Yani çift yönlü olarak... Son 10 yılda yüzde 50 oranında arttı. Yani bu taraftaki ilişkimiz son derece güçlü ve başarılı şu ana kadar. Bunun gelecekte değişmesini düşünmek için de hiçbir sebep yok. Sorduğunuz ilginç soru: şu ana kadar gümrük birliğiyle ticareti kolaylaştırılmamış alanlarda ticaret yapabilir miyiz? Ve cevap evet: örneğin hizmetler var. İki taraf da piyasalarını daha da açabilir Türkiye’nin gümrük birliği üyeliğinin içermediği hizmetler endüstrimiz için. Taze tarım ürünleri. Türkiye çok büyük bir taze sebze meyve üreticisidir. İngiltere’de sebze meyve konusunda rekabet yok çünkü iklimimiz farklı ama Avrupa Birliği kendi Akdeniz sebze ve meyve üreticilerini koruyordu geçmişte. Ve onları korumaya devam ediyor. Bu ne anlama geliyor? Türkiye’de üretilen meyve sebzelerin Avrupa Birliği piyasalarına girmesi için özel bir düzenleme yoktu. Bu endişeler gelecekte olmayacak. O sebeple mevcuttan daha fazla şey yapma durumumuz ve karşılıklı yaptığımız işleri, ticaretimizi daha da geliştirmek mümkün olabilir."

“AB’den ayrıldığımızda ilişkilerimiz daha da özel olacak”

"İngiltere ve Türkiye arasındaki savunma sanayi işbirliği her iki taraf için de çok önemli. İki taraf da TFX savaş uçağı üzerinde çalışıyor. Bu her iki ülke için de stratejik olarak muazzam öneme sahip. Yani umudum şu yönde: şu an çok iyi ilişkilerimiz var. Biz Avrupa Birliği’nden ayrıldığımızda ilişkilerimiz daha da özel olacak. Çünkü hem İngiltere hem de Türkiye Avrupa Birliği dışında önemli güçler olacak. Türkiye AB’nin bittiği noktada bir ülke ve biz de diğer tarafta olacağız. Bu da bizi birçok ortak paydada buluşturacak. Ortak birçok noktamız olması, örneğin her iki ülke de NATO müttefiki, iki ülke de Avrupa Konseyi kurucu üyesi, iki ülke de G20 ekonomisi. Bu sebepten ötürü ortak bir şeyler yapabileceğimiz alanları ele alacağız diye düşünüyorum. Savunma sektörü işbirliği de bu alanlardan bir tanesi. Bu iş birliği her iki ülkeye de fayda sağlayacak. Yani evet bu alanda çok daha fazla gelişme görebiliriz."