Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin'de vergilendirme ve teknik göstergeden kaynaklanan ivme endişeleri kritik seviyenin kırılmasına neden oldu.

Kripto para, ABD Başkanı Joe Biden'ın sermaye kazançlarına yönelik vergi planı ve analistlerin teknik göstergelere dayanarak yaptıkları ivme kaybı yorumlarının etkisiyle 50 bin doların altını gördü.

JPMorgan Chase & Co. ve Tallbacken Capital Advisors LLC gibi kurumlar teknik göstergelere dayanarak Bitcoin'de düşüş için daha fazla alan olduğuna dikkat çekti. Delta Exchange CEO'su Pankaj Balani Bitcoin'in güçlü rallisinde önemli unsurlardan biri olan 50 günlük hareketli ortalamasını aşağı kırdığına işaret ederek, aşağı yönlü hareketin devam edebileceğine vurgu yaptı.

Biden'ın vergi planı

ABD Başkanı Joe Biden, Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, sermaye kazancı vergisi oranının neredeyse ikiye katlanarak yüzde 39,6'ya çıkarılmasını önerecek. Bu oran yatırım geliri üzerindeki mevcut bir ek vergi ile birleştiğinde, yatırımcılar için federal vergi oranlarının yüzde 43,4'e kadar çıkabileceği anlamına geliyor.

Plan henüz kamuya açık olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, planın 1 milyon dolar veya daha fazla kazananlar için sermaye kazancı oranını yüzde 39,6'ya çıkaracağını, mevcut taban oranının yüzde 20'ye yükseltileceğini belirtti.

Obamacare'i finanse eden yatırım geliri üzerinden yüzde 3,8'lik bir vergi uygulanacak ve finansal varlıkların getirilerindeki vergi oranını ücret ve maaş geliri üzerindeki en yüksek orandan daha yükseğe iteceklerini söylediler.

Wall Street'in Bitcoin uyarıları sürüyor

Bitcoin ile ilgili daha önce iddialı hedef fiyat belirleyen JPMorgan, bu sefer Bitcoin'de zayıflık uyarısında bulundu.

Aralarında Nikolaos Panigirtzoglou'nun da yer aldığı JPMorgan analistleri Bitcoin fonlarında görülen zayıf akışın olumsuz etki yaratabileceğine işaret etti. Analistler yakın zamanda Bitcoin'in 60 bin doların üzerine çıkamaması durumunda ivme sinyallerinin çökebileceğini belirtti. Analistler son haftalarda kripto para fonlarında uzun pozisyonların oluşturulmadığına dikkat çekti.

Analistler fonlarda yaşanan söz konusu seyrin geçen Kasım ayının sonu, Ocak ayının ortası ve Şubat ayının ortasındaki ivmeyle benzerlik gösterdiğine vurgu yaptı.

Guggenheim Partners CIO’su Scott Minerd da uzun vadede Bitcoin’de yükseliş beklediğini ancak son dönemde ‘çok fazla ve çok hızlı’ yükselen kripto para biriminde yüzde 50’lik düşüş olabileceğini söyledi.

CNBC’ye konuşan Minerd “kısa vadede büyük bir hareket gördük, köpük oluştu, bitcoin’de büyük bir düzeltme olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Bitcoin geçen hafta 65 bin dolara yaklaşarak tüm zamanların zirvesini görmesinin ardından bugün 55 bin dolar civarında işlem görüyor.

Bitcoin’in 20 - 30 binlere çekilebileceğini kaydeden Minerd “Bu da yüzde 50’lik düşüş anlamına geliyor. Bitcoin’de daha önce bu tarz düşüşleri gördük.” şeklinde konuştu. Minerd, fiyatlarım uzun vadede ise yükseleceğini, 400 bin - 600 bin dolar aralığına ulaşabileceğini de öngördü.