Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin Ocak ayı ortasında gördüğü 32 bin dolar seviyelerinden kademeli bir şekilde toparlayarak 38 bin 500 dolara ulaşsa da, teknik göstergeler kripto paranın kuvvetli bir direnç ile karşı karşıya olduğuna işaret ediyor.

Bitcoin’in 69 bin dolardan gerilemesiyle başlayan trend çizgisi ile Bitcoin’in 20 günlük hareketli ortalaması ile 39 bin dolar seviyesinde kesişti. Analistler ise en büyük piyasa değerine sahip kripto para olan Bitcoin’in bu seviyelerde konsolide olduğunu belirtiyor.

Goldman'dan kripto paralar için 'sıkılaşma' uyarısı

Goldman Sachs stratejistleri, Bitcoin'in yaygınlaşmasıyla geleneksel varlıklarla korelasyonunun arttığını ve bunun çeşitlendirme avantajını yok ettiğini belirtmişti.

Bitcoin'in makroekonomik dinamiklerden etkilendiğini belirten stratejistler, merkez bankalarının para politikalarının sıkılaştırmasının da kripto paraları etkileyeceğini söylemişti.

Bitcoin’in başabaş enflasyon oranı, petrol fiyatları ve teknoloji hisseleriyle pozitif bir korelasyon içerisinde bulunduğunu belirten stratejistler, en büyük piyasa değerine sahip kripto paranın reel faiz oranları ve ABD dolarıyla negatif bir korelasyon içerisinde bulunduğunu da vurgulamıştı.

Altın fiyatları dolar rallisinin küresel piyasalarda duraksaması ve yatırımcıların enflasyon endişelerine odaklanmasıyla toparladı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dolar/TL’nin 13,30 civarına gerilemesiyle düşüş kaydetti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD Merkez Bankası’nın yüksek enflasyonla mücadele etmek için Mart ayı başında faiz oranlarını artırabileceğini fakat sıkılaştırma konusunda agresif davranılmaması gerektiğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise haftasonu Financial Times’a verdiği bir röportajda ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini 50 baz puan artırabileceğini söylemişti.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” demişti.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta hızlı bir yükseliş kaydettikten sonra pazartesi günü yüzde 0,6 düşüş kaydederek kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, şu an için altını baskılayacak en önemli faktörün reel faizler olduğunu fakat artan enflasyondaki yükselişin devam etmesini beklediklerini belirtti. “Altın için orta ve uzun vade görünüm yükselişe işaret ediyor” diyen Moya, kısa vadede Fed’in şahin duruşunun değerli metalin fiyatlarını baskılayacağını vurguladı.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftayı Ağustos ayından bu yana en kötü performansıyla kapattıktan sonra yeni haftaya da düşüşle başlamıştı. Fed’in daha agresif bir sıkılaşma döngüsü izleyebileceğine dair beklentilerle baskılanan değerli metal, dolar rallisinin durmasından destek bularak salı günü 1.798 dolara tırmandı.

Gram altın fiyatı

Gram altın Dolar/TL ’nin geçen hafta 13,45-13,65 arasında dalgalanmasına rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle gerilemişti. Yeni haftaya da küresel altın fiyatlarının etkisiyle başlayan gram altın, salı günü dolar kurunun 13,32’ye kadar gerilemesiyle 770 TL civarında işlem görüyor.

Bloomberg Emtia Endeksi Ocak ayını enerji emtiasındaki yükselişlerle rekor tazeleyerek kapattı.

Endeksin neredeyse dörtte birini oluşturan petrol ve doğalgaz fiyatlarının Ocak ayında ralli yapması Bloomberg Emtia Endeksi’ni rekora taşıyan en önemli faktörlerden biri olurken, soya, pamuk ve mısır gibi tarım emtialarındaki yükseliş de endeksi yukarı yönlü baskıladı.

Brent petrol Ocak ayında yüzde 15 yükseliş kaydederken ABD tipi ham petrol yüzde 17,5 yükseldi. Avrupa’da doğalgaz fiyatları ise havaların soğuması ve talebin artmasıyla 2022’nin ilk ayını yüzde 30 civarında yükselişle kapattı.

Tarım emtiası tarafında ise endeksin yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturan soya, mısır ve pamuk fiyatları Ocak ayında sırasıyla yüzde 12, yüzde 5,6 ve yüzde 14,8 yükseliş kaydetti. Endeksteki ağırlığı yüzde 4,11 olan aluminyumun fiyatı ise aynı dönemde yüzde 7,6 yükselirken ağırlığı yüzde 2,8 olan nikelin fiyatı ise yüzde 7,5 artış kaydetti.

Rabobank Tarım Emtiası Analistleri ise Rusya’nın Ukrayna’ya sınırında birliklerinin artırmasının gerginliğin tırmanmasıyla buğday fiyatlarını artırabileceğini belirtirken, artan enerji fiyatlarıyla beraber tarımda girdi maliyetinin yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Yurtdışında yerleşik vatandaşların yurt dışı bankalardan transfer ettikleri döviz tevdiat hesapları ve katılım fonları da Yurtdışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) olarak adlandırılan hesap aracılığıyla kur korumalı mevduat sistemine dahil edildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan YUVAM hesapları hakkında Merkez Bankası tebliğine göre, yurt dışında yerleşik vatandaşların dolar, euro ve sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden TL'ye çevrilerek YUVAM hesabı açılacak.

YUVAM hesaplarının vadeleri, bu hesaplarda dönüştürülen döviz tutarları üzerinden anaparasına vade gruplarına göre sağlanacak ilave getirinin oranları ve usulü Merkez Bankasınca belirlenecek. İlave getiri, döviz bazında anaparanın TL karşılığı üzerinden hesaplanacak ve TL olarak ödenecek.

Faiz, politika faizinin altında olamayacak

Bankalarının mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankasınca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak. Katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki farkı katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankası karşılayabilecek, karşılanmayan kısım için Merkez Bankasınca ödeme yapılmayacak.

Vade sonu kurunun dönüşüm kurundan yüksek olması ve kur farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek olması durumunda, kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payı düşülerek hesaplanan tutar ile Merkez Bankasınca sağlanacak ilave getiri tutarı Merkez Bankasınca mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacak. Vadeden önce çekim yapılması durumunda Merkez Bankasınca kur farkı ve ilave getiri tutarı ödenmeyecek.

Asya’da başta Çin olmak üzere bazı piyasalar Ay takvimi yeni yıl tatili sebebiyle kapalı kalmaya devam ederken açık piyasalarda ralli gözleniyor. Teknoloji hisselerinin sürüklediği rallide Hong Kong Hang Seng ve Japon Nikkei 225 değer kazanıyor.

ABD’de ise Pazartesi günü S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri 2020’den bu yana en iyi iki günlük yükselişi kaydetti. Vadeliler ise rallinin bugün durabileceğine işaret ediyor. S&P 500 vadelileri yüzde 0,3, Nasdaq 100 vadelileri ise yüzde 0,2 geriliyor.

Fed üyelerinden gelen yumuşatıcı açıklamalarla birlikte dolar gelişen ülke para birimlerine karşı hafif ekside. Son 30 yılın en hızlı ocak ayı fiyat artışının yaşandığı petrol fiyatları bugün de hafif de olsa yükseliyor. ABD ham petrolü yüzde 0,2 yükselişle 88,36 dolardan alıcı buluyor. Petroldeki yükseliş Bloomberg Emtia Spot Endeksi’ni yeni bir rekora taşıdı. Tahvil cephesi ise sakin. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,78 seviyesinde.

Fed üyelerinden yeni açıklamalar

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in “gerekirse” 50 baz puanlık faiz artışının masada olduğuna yönelik açıklamaları sonrası diğer Fed üyeleri yumuşatıcı mesajlar verdi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George beklenmedik ayarlamalarla ekonomiyi rahatsız etmemek gerektiğini belirtirken Fed’in bilinçli bir şekilde desteği çekeceğini söyledi.

Fed’in güvercin kanadından San Fransisco Fed Başkanı Mary Daly de faizlerin en erken martta yükseltilebileceğini dile getirirken Fed’in “eğrinin gerisinde kaldığı” yorumuna katılmadığını söyledi. Daly’ye göre ekonomik büyüme mali desteklerin de çekilmesiyle birlikte devam eden pandemi olmak üzere birçok risk faktörüyle karşı karşıya.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de sıkılaşmanın enflasyonun hızına bağlı olduğunu belirterek, faiz artırımlarının önceden belirlenmiş hızda gerçekleşmeyeceği tezini vurguladı.

Tartışma yaratan yorumlarına açıklık getiren Raphael Bostic de halen 2022’de üç faiz artışından yana olduğunu ve martta 50 baz puanlık faiz artışını beklemediğini dile getirdi.