Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, Türkiye'de kartlı harcamaların yüzde 17'sinin artık online yapıldığını, bu oranın gelecekte mobil ödemelerin ne kadar artacağını gösterdiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal teknoloji programına katılan Çağlayan, online harcamaların yarısının cep telefonundan yapılmasının da bir başka önemli veri olduğunu ifade ederek, "Bu da cep telefonlarının ödemeler ve alışveriş dünyasında ne kadar büyük bir rol oynayacağına büyük bir işaret" dedi. Online kartlı harcamaların üç yıl içerisinde yüzde 30'lara çıkmasını beklediklerini kaydeden Çağlayan, böyle bir ortamda da biyometri gibi çözümlerin güvenlik anlamında oldukça önemli hale geleceğini ifade etti. Çağlayan, yüz tarama, tanımlama ve parmak izi gibi yöntemlerin geleceğin vazgeçilmez yöntemleri olacağını vurguladı.

'TELEFON TUŞLARINA BASIŞ BİÇİMİNDEN KİŞİYİ TANIYORUZ'

Yapay zekayı ilk olarak güvenlikte kullanmaya başladıklarını ifade eden Çağlayan, "Bugün cep telefonu ile alışveriş yapıyorsunuz. Biz sizi cep telefonunu tutuş biçiminizden, tuşlara basış biçiminizden tanımaya başladık. Dolayısıyla sizin telefonunuzu birisi ele geçirip her hangi bir internet bankacılığı işlemi yapmaya başladığında o işlemi durdurabiliyoruz" diye konuştu. Mastrecard'ın artık geleneksel bir ödeme şirketi olmaktan çıktığını belirten Çağlayan, bir teknoloji firması olma yolunda olduğunu söyledi. Çağlayan, Mastercard'ın yapay zeka, data üzerine uzmanlaşmış dünya çapında şirketleri bünyesine kattığını sözlerine ekledi. 

ÖDEMELER DÜNYASINDA PLASTİK KARTLAR ORTADAN KALKACAK MI?

Ödemeler dünyasında mobil ödemelerin yaygınlaşmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Çağlayan, "Plastik kartların ortadan kalkıp kalmayacağı da çok soruluyor. Plastik kartlar bana biraz uçuş kartlarına benzetiyorum. Nasıl hala kağıt uçuş kartları var ama daha fazla mobil uçuş kartları görmeye başladık, ödemeler tarafını da böyle bir dünya bekliyor. Bir çok opsiyonumuz olacak. Bazı insanlar fiziki kartları kullanmaya devam edecek, bazı insanlar mobile hızlı bir geçiş yapacak " diye konuştu.

 

'HARCAMALARDA KARTIN PAYINI % 55-60'A ÇIKARMALIYIZ'

Bugün Türkiye'de tüketici harcamalarının yüzde 40'nın kartla yapıldığını ve yüzde 60'ın hala nakit olduğunun altını çizen Çağlayan, yaptıkları bir çalışmaya göre, harcamaların yüzde 100 kartla yapılması durumunda ülke ekonomisine 43 milyar TL'lik bir katkı sağlanacağını belirtti. Bu konuda İngiltere'nin iyi bir örnek olduğunu söyleyen Çağlayan, "İngiltere'de harcamalar yüzde 55-60 bandında kart ile yapılıyor. Bizim de minimum bu oranları hedeflememiz gerekiyor. Bunu yapmak için de nakdin olduğu yerlerde kart kabulünü sağlamak gerekiyor" diye konuştu. Kart deyince akla yalnız kredi kartı gelmemesi gerektiğini belirten Çağlayan, adetsel olarak bakıldığında alışverişlerin yüzde 33'ünün banka kartıyla yapıldığını bunun da sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti. Nakitsiz bir toplum için bu alanı büyütmek gerektiğini belirten Çağlayan, kredi kartlarında büyümenin yüzde 10 iken banka kartlarında bu oranın 35'lere ulaştığını sözlerin ekledi.

'15 İLDE TOPLU TAŞIMADA KART KABULÜNÜ AÇTIK'

Türkiye stratejisini belirlerken bir araştırma ile tüketicilere en çok nerede nakit kullandıklarını ve en çok nerede kart kullanmak istediklerini sorduklarını kaydeden Çağlayan, "Bu araştırma sonuçlarına göre tüketiciler toplu taşımada kart kullanmak istediklerini ifade ediyor. Hatta yüzde 50'si yetersiz bakliyeden şikayet etti. Yetersiz bakiye sesi duyacağıma yağmurda yürümeyi tercih ederim yanıtı verdi" diye konuştu. Bu araştırma ışığında en büyük yatırımı bu alana yapmaya karar verdiklerini belirten Çağlayan, toplu taşımada temassız kart kullanımlarını yaygınlaştırmaya başladıklarını söyledi. Çağlayan, buradan hareketle 2 yıl gibi bir sürede Türkiye'de 15 ilde toplu taşımada kart kabulünü açtıkları bilgisini verdi. Çağlayan, bugün Türkiye'de 15 ilde vatandaşların toplu taşımada her hangi bir şehir kartı aramaksızın, her hangi bir karta bakiye doldurma sorunu ile uğraşmaksızın, ceplerindeki temassız kredi kartı ya da banka kartlarını kullanarak otobüse, metroya binebildiklerini kaydetti.

 

'TOPLU TAŞIMADA TEMASSIZ KART KULLANAN İL SAYISI YIL SONU 25'E ULAŞACAK'

Bu illerden birinin Ankara olduğunu belirten Çağlayan, Ankara'nın aslında tüm illere iyi bir örnek olacağını söyledi. Ankara dışında Sivas, Gaziantep, Antalya gibi 15 ilde toplu taşımada temassız kart kullanıldığını kaydeden Çağlayan, hedeflerinin bu yıl 10 yeni ile daha ulaşmak olduğunu ve toplam sayıyı 25'e çıkarmak olduğunu ifade etti. Bunun yanı sıra farklı bir yöntem daha bulduklarını belirten Çağlayan şöyle devam etti: "Otobüsün içine girip kartınızı okutmak bir yöntem. Bir diğer yöntem ise İzmirim Kart örneğindeki uygulamamız. Bu uygulamada, normalde karta nakit ile yükleme yapıyorsunuz. Biz bu karta internetten yükleme imkanı sunduk. Verilen talimat ile kartta ne zaman bakiye azalırsa karta yükleme gerçekleşiyor. OGS ve HGS sisteminde olduğu gibi. Bakiye belli bir tutarın altına düştüğünde otomatik olarak karta yükleme gerçekleşiyor. Adına da Tükenmez Kart. Bugün sadece İzmir'de değil, bu uygulama 11 ilde kullanılabiliyor."

'OTOPARK ÜCRETİNİ PLAKA ÖDÜYOR'

Mastercard'ın yeni geliştirdiği ve pilot olarak Bursa'da uygulamaya başladığı yeni ödeme yöntemi hakkında da bilgi veren Çağlayan, "Biz hep diyoruz ki, ödemeler görünmez olacak ve internete bağlı cihazlar bizim adımıza ödeme yapacaklar, alışveriş yapacaklar. Arabalarımız otopark ücretlerini ve benzin ücretlerini ödeyecek. Dünyada bunun uygulamalarını çoktan görmeye başladık" dedi. Mastercard'ın da ilk denemeyi Bursa'da yaptığını belirten Çağlayan, Bursa Büyükşehir Belediyesi İştiraki olan BURBAK Otopark ile yaptıkları işbirliğini şöyle anlattı: "Arabamız bizim otopark ücretini nasıl ödeyebilir dedik ve plaka ile kart numarasını eşleştirdik. Bursa'da bugün otoparka arabanızı park ettiğinizde otomatik olarak tahsilatı biz sizin plakanızdan alıyoruz. Yani siz park ediyorsunuz ödemenizi arka taraftan otomatik olarak tahsil ediyoruz. Burada bir mobil uygulama var. Biz ne kadar ödendi, ne kadar süre aldınız bunlar görülebiliyor."

Bunun yanı sıra bir başka projede de bir benzin istasyonu firması ile anlaşmaya gittiklerini kaydeden Çağlayan, bu şirketin uygulamasını kullanan sürücülerin otomatik olarak arabadan inmezden benzin tutarının ödenebildiğini kaydetti. Çağlayan, amaçlarının bu ve benzeri uygulamaları Türkiye'de çoğaltmak olduğunu sözlerin ekledi.