Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Biyometrik kimlik doğrulamanın aslında istesek de istemesek de bir şekilde hayatımıza girmiş durumda olduğunu belirten HMC Digital Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Burak Akusta, biyometrik kimlik doğrulamanın giderek yaygınlaşacağını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Akusta, "Bir çoğumuz telefonlarını parmak izi, yüz tanıma gibi teknolojiler ile açıyor. Havaalanlarında hızlı geçiş sistemleri biyometrik tabanlı sistemlerle çalışıyor, hastanelerde kimlik kontrollerimiz biyometri ile yapılıyor. Biz bu kullanımların giderek yaygınlaşacağını ve hayatın içinde biyometri kullanımının giderek artacağını düşünüyoruz, projelerimizi de bu hedef çerçevesinde oluşturuyoruz" dedi.

Yakın dönemde bankalar için uzaktan müşteri edinimi süreçlerinin devreye gireceğini ve bu süreçlerin sadece banka ve finans kurumları ile sınırlı kalmayacağını kaydeden Akusta, hemen her sektörde farklı biyometrik kimlik doğrulama yöntemlerinin kullanılacağını ve yaygınlaşacağını öngördüklerini vurguladı. Akusta, sadece dijital dünyada değil, fiziksel dünyada da hayatı kolaylaştıran, hızlı ödeme sistemleri, kimlik doğrulama sistemleri, geçiş kontrol sistemleri, imzalama sistemleri gibi yapıların da biyometri tabanlı olarak hayata geçebileceğine inandıklarının altını çizdi.

'Parmak damar izi biyometrisi daha avantajlı'

VeinIDFive adını verdikleri cihaz bağımlılığı olmayan bir çözümleri olduğunun altını çizen Akusta, "Bu çözümde de yine parmak damar izine dayalı bir biyometrik teknoloji var. Herhangi bir ek cihaza gerek duymadan, laptopunuzun kamerası veya masaüstü bilgisayarınıza takılı webcam aracılığı ile elinizi kameraya göstererek damar izi tespit edip, kimlik doğrulama yapabiliyoruz" dedi. Her biyometrik kimlik doğrulama teknolojisinin kendine göre avantaj ve dezavantajları olduğunu ifade eden Akusta, "VeinIDFive’ın en temel avantajı, ki bu tüm Hitachi biyometrik kimlik doğrulama teknolojisi için geçerli, iç biyometri kullanması. Parmak damar deseni, yaklaşık 2 yaşına kadar gelişiyor ve sonra majör bir sebep olmaksızın (operasyon vb.) değişmiyor. Bu da yıllar içinde ilk vermiş olduğunuz kaydın kullanımına olanak sağlıyor. Bu açıdan bakıldığında parmak izi veya yüz tanıma teknolojilerine karşı bir avantaj sağlamış oluyoruz. Çünkü yaşlanma etkisi ile yüz veriniz değişebiliyor, parmak izi keza bazı meslek gruplarında veya yaş ilerledikçe deforme olup silinebiliyor" dedi.

'İç biyometri de bilginiz dışında doğrulama yapılamıyor'

İç biyometrinin başka bir avantajının da, kişinin isteği veya bilgisi dışında herhangi bir şekilde kimlik doğrulama yapılamaması olduğunun vurguşayan Akusta, "Parmak izi çok kolay kopyalanabilen ve taklit edilebilen bir veri. Yüz tanımada, siz farkında olmadan yüz veriniz ile işlem yapılabilir. VeinIDFive ve H1 gibi teknolojilerde kullanıcı olarak sizin bilinçli bir hareketiniz ile bu doğrulama gerçekleşir ve canlılık kontrolü yapılabilir" dedi.